Esikoiskirjailija: "Sai näytettyä, että onnistuu"

Kevään 2013 kirjasatoa. Mustalampi Timo

Päivi Kujala

"Olin pelännyt ennen kustannussopimusta, että menenkö minä jotenkin ihan hukkaan. Sai näytettyä itselleen, että onnistuu."

Julkaisupäätöksen saaminen ensimmäisestä kirjasta on huippuhetki, jonka vertaista ei kirjailija myöhemmin juuri koe. Pitkäaikaisen haaveen toteutuminen on kuin olisi "iso tulppa päästetty ylikäyneestä samppanjapullosta irti".

Näin kuvailee eräs kirjailija esikoisteoksensa julkaisusopimuksen herättämiä tunteita tutkija, fil.maist. Pirjo Rautiaisen uudessa tietokirjassa Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi (Avain 2013).

Median kiinnostus kirjoja ja kirjailijoita kohtaan jakautuu Rautiaisen mukaan hyvin epätasaisesti ja sattumanvaraisesti. Kirjailijat huomaavat hyvin nopeasti, että alalla tarvitaan pettymyksen sietokykyä sekä kritiikkien määrän että sisällön suhteen.

Kun tekstin on "päästänyt vapaaksi, se on avoin kaikille tulkinnoille", eräs kirjailija kertoo.

"Turha on perässä juosta, että te ymmärsitte väärin, mä tarkotin tätä. Jokainen tulkinta on oikeassa, joku on vain paremmin perusteltu."

Pieni osa kirjailijoista pääsee osaksi palkinnoista. Esikoisteoksestaan palkinnon saaneet arvostivat varsinkin taloudellista puolta, eikä kukaan kokenut sen aiheuttaneen liian suuria paineita seuraavaa teosta kohtaan.

–Vaikka palkintoja arvostettiin, niiden merkitystä ei haluttu korostaa liikaa, Saarijärveltä kotoisin oleva Pirjo Rautiainen sanoo.

Moni oli tyytyväinen – ainakin jälkikäteen – siihenkin, että palkintoa tai edes ehdokkuutta ei esikoiselle tullut. Huomiotta jäämisen arveltiin antaneen tilaisuuden kasvaa rauhassa kirjoittajana.

Kirjallisuuspalkinnot saivat myös kritiikkiä. Niiden arveltiin huomioivan kirjallisuutta kapea-alaisesti.

Varsinkin Finlandia-palkinnon taloudellinen hyöty on suuri. Palkinnon lisäksi kirjamyynnistä saa yleensä kymmenientuhansien, jopa yli sadan tuhannen euron tulot.

Aiheesta lisää perjantaina 24.5. Keskisuomalaisen kulttuurisivuilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut