E. L. Doctorow – Homer ja Langley

Riikka Ala-Hakula

E. L. Doctorowin romaani kertoo modernista Amerikasta ja materialismin mahdista. Tarina perustuu todellisten Collyerin veljesten elämään. Veljesten kuoltua viranomaiset veivät heidän asunnostaan pois 130 tonnia jätettä.

Historiallinen fiktio tarjoaa mahdollisuuden eläytyä 1900-luvun alun elämään New Yorkissa. Tarina johdattaa yhteiskunnan normien vapautumisen ja kevyen hauskanpidon valaisemiin vuosiin. Toisaalta maailmansodat, materialismi ja yksilökeskeisyys maalaavat vuodet tummilla väreillä.

Homer ja Langley ovat eriskummalliset veljekset. Homer on sokeutunut lapsena. Langley puolestaan kärsii patologisesta tavaroiden keräilystä. He ovat perineet vanhemmiltaan kodin Manhattanin viidenneltä avenuelta, jonne he vanhetessaan erakoituvat.

Molemmat elävät omassa maailmassaan. Homer korvaa näkökyvyn puutteen mielikuvituksella, ja Langley luo omia teorioita maailmasta. Hänen korvaavuusteoriansa mukaan kaikella on maailmassa vastaavuutensa. On kyse sitten tieteellisistä teorioista, keksinnöistä, tavaroista, baseball-pelaajista, biisoneista, neroista, säveltäjistä tai miljonääreistä, mikään ei ole ainutlaatuista. Kaikki toistuu aikakaudesta toiseen.

Langley kerää päivittäin lähikioskin sanomalehdet, pornografian ja bulevardijulkaisut. Hän haluaisi tehdä korvaavuusteoriaan perustuvan lehden, jossa olisi kaikkien aikojen kaikki uutiset. Homer kysyy mitä tapahtuu, jos tulevaisuudessa keksitään jotain uutta. Langley kieltää mahdollisuuden.

Tarinan kertoja on sokea Homer, mikä on onnistunut valinta. Tarkan tunto- ja kuuloaistiin perustuvan kuvailun avulla veljesten nuoruus välittyy elävänä lukijalle.

Miehet viettävät iloista seurapiirielämää, käyvät jazz-klubeilla ja järjestävät teetansseja. Homerilla on myös suhde kodin palvelustyttöön Juliaan, jonka huulien täyteläisyyttä hän kuvaa sormiensa erehtymättömällä tarkkuudella.

Homerin kuuloaisti on kolmiulotteinen. Hän hahmottaa sen avulla, missä kohdassa huonetta palvelusväki ja vieraat liikkuvat.

Näkökykynsä Homer luo mielikuvituksen ja elämänkokemuksen avulla, minkä takia hän on epäluotettava kertoja. Tämä on kutkuttavaa. Toisaalta hän pystyy muiden aistien ihmeellisen tarkkuuden ansiosta kuvaamaan Langleylta kätkettyjä asioita.

Erakoitumiseen johtava käänne tapahtuu, kun Langley tuo ruokailuhuoneeseen vanhan T-mallin Fordin. Keittäjätär toteaa Homerille, ettei Langley selvinnyt sodasta ilman ongelmia pääkopassa.

Materialismi tuodaan romaaniin huumorin keinoin. Langleylle kelpaa kaikki tavara sen arvosta riippumatta. Vanhetessaan hän alkaa pelätä varkaita ja rakentaa ansoja romusta. Tavarapyramidi voi sisältää esimerkiksi kumirenkaan, rautaisen painekattilan, ompelijan sovitusnuken, tyhjän lipaston laatikon, oluttynnyrin ja kukkaruukun.

Lattialle on levitetty saippualla siveltyjä pyykkilautoja, eikä Homer uskalla liikkua talossa enää askeltakaan. Omaisuuden puolesta pelkäävä Langley onnistuu hautaamaan itsensä ja Homerin jätevuoren keskelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.