Pirulainen – Hurjan hehku

Aapo Siippainen

Muistan elävästi, kun kuulin Pirulaisesta ensimmäisen kerran.

Dramaattinen kohtaus sattui Youtubessa, johon eteläpohjalaisbändi oli ladannut aktin Kaustisen kansanmusiikkifestareilta. Jyväskylässä nykyään vaikuttava raspikurkku Esa Alanko repi hirsitalon seinistä itseensä filmitähden ja metsäneläimen vavahduttavaa karismaa. Bändikin oli väkevä.

Hurja hehku -levyllä Pirulainen on kesyttänyt itsensä lähemmäksi folk-iskelmää. Albumin on tuottanut Arto Järvelä, joka tunnetaan kansanmusiikin superbändeihin kuuluvasta Friggistä. Kultainen kosketus jää tällä kertaa kokematta. Soitosta jää uupumaan innostumisen tunne ja näyttämisen halu.

Naisviehkoa levylle tuovat Kardemimmien laulajat Maija Pokeja ja Jutta Rahmel. Kaksistaan he eivät saa perusteltua paikkaansa levyllä, mutta uskon, että kokonaisen Kardemimmi-nelikon voimalla moni raita olisi ollut aseista riisuvampi.

Vapautuneen räävittömän ja ilonpidon tunnelman Pirulainen tavoittaa levyn viimeisellä Tirehtööri Toikka -raidalla. Yllättäen pohjalaiset ovat parhaimmillaan hartauden hetkinä. Harmaja antaa hengellisiä ja virsimäisiä tuntoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut