Mäntän vanhan räyhähengen tarina

Patruuna Gustaf Adolf Serlachiuksesta kertova näyttely on väkevästi dramatisoitu ja siinä on käytetty runsaasti tekniikkaa. Liimatainen Rainer

Rainer Liimatainen

Olen seurustellut tämän tyypin kanssa kohta 15 vuotta. Hän oli räyhähenkinen patruuna, joka kohteli ympäristöään miten sattuu, ja kuitenkin hän teki yhtä sun toista–pisti muun muassa pystyyn Mäntän. Hän rakensi tänne puuhiomon, ja sen pohjalta suunnattomien vaikeuksien jälkeen menestyvän teollisuusyrityksen.

Näin kuvaa Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen suomalaisen paperiteollisuuden yhtä uranuurtajaa Gustaf Adolf Serlachiusta, josta kertova näyttely Paperiperkele avataan lauantaina Serlachius-museo Gustafissa Mäntässä.

Kyseessä on Sivosen mukaan perusnäyttely, joka jää esille pitemmäksi aikaa.

–Edellisen perusnäyttelymme avasimme kymmenen vuotta sitten. Se oli aika tiedekeskusmainen: paljon vuorovaikutusta, paina nappia, avaa luukku jne. Nyt olemme menneet enemmän elämyksen suuntaan ja jättäneet faktat oikeastaan kokonaan sivuun.

Teemu Keskisarjan Mäntän patruunasta kirjoittamaan elämäkertaan Vihreän kullan kirous löyhästi perustuva Paperiperkele on eräänlainen näyttelyn ja teatterin välimuoto.

–Siinä ikään kuin kävellään läpi teatteriesityksen. Spiikit välitetään Suomessa aiemmin hyödyntämättömällä tekniikalla. Kävijän ei tarvitse kuin pistää luurit korville ja käydä näyttelyyn, niin se alkaa elää hänen toiveidensa mukaan, Sivonen sanoo.

Hän kertoo tekijäkaartissa olleen mukana ison joukon väkeä, joka normaalisti työskentelee kirjallisuuden, elokuvan ja teatterin parissa. Käsikirjoituksen hän on tehnyt yhdessä kirjailija Sami Parkkisen kanssa ja visuaalisesta suunnittelusta on vastannut näyttelypäällikkö Tarja Väätänen.

Poikkeuksellisen isossa roolissa ovat nukkehahmot, sillä tämä teatteri tehdään ilman näyttelijöitä.

–He ovat toki mukana rooleissa spiikkien kautta, eli näyttelijöiden työ on nukkien tehtävänä.

Patruunalle äänensä antaa Kari Mattila.

Kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski sanoo Paperiperkeleen olevan jotain sellaista, jota suomalaisessa museokentässä ei ole nähty.

–Enkä tiedä, onko muuallakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.