Janne Huilaja Hevonen

Eija Komu

Kittilässä 1961 syntynyt, Rovaniemellä asuva Janne Huilaja tuli aikoinaan esiin virkistävänä äänenä pohjoisesta. Huilajan kerrontatyyli on niukka ja karu, parhaimmillaan sympaattisen suora ja konstailematon.

Uusin novelliteos Hevonen on hyvin epätasainen. Välillä se tiukkenee taiten rakennetuiksi valionovelleiksi. Etenkin niminovelli on mestarillisesti rakennettu ja ajoitettu yllätyksineen kaikkineen. Juuri perhe-elämää käsittelevissä novelleissa Huilaja onnistuukin syventämään asetelmiaan kauas kliseiden ulkopuolelle.

Muutenkin kehittely kantaa ja kannattaa: Kesämestarissa pahaenteinen, kummitusmainen tunnelma luodaan alusta saakka muutamalla harkitulla huomiolla.

Viime aikoina Huilaja on kuvannut yhä enemmän pohjoisen työttömiä, päiviään kylän baarissa kuluttavia aikamiespoikia. Hevosen novelleissa tämä aihepiiri on mukana turhankin tutuin kuvioin ja juonenkääntein. Kiljuringistä, saksalaisturisteista ja brutaalista seksistä ei irtoa uutta näkökulmaa.

Myös armeija on ennestään Huilajalle tuttu aihepiiri, eikä siitäkään löydy erityistä särmää. Alokkaat pystyvät peittoamaan simppumaiset joukkueenjohtajansa, mutta harmaa massa ei profiloidu sen kummemmin.

Hevosessa on sen verran vanhan toistamista, että koostamismalttia toivoisi lisää, mutta joka tapauksessa teoksen parhaat novellit vakuuttavat Huilajan rakennetajusta ja keskittämistaidosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.