Jyväskylän Lyseon ryhmä – Absurdi aikuisuus

Jorma Pollari

Tämänkeväiset nuorten kirjoittamat ja esittämät näytelmät, joita Jyväskylässä on ilahduttavasti nähty, liikkuvat samoissa teemoissa. Myös kansainväliset vertailututkimukset puhuvat samasta: Suomen nuoret kaipaavat aitoa interpersoonallista vuorovaikutusta aikuisten kanssa.

Lyseon lukion Huoneteatteriin tuoma Absurdi aikuisuus on kuvaelma maailmasta, jossa ihminen iästä riippumatta etsii toista ja sen myötä itseään. Osa löytää, osa hukkaa, osa ei ymmärrä edes etsiä.

Lyseon äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Raili Kivelä on koonnut nuorten ideoista käsikirjoituksen, jossa oivaltavasti hyödynnetään kaikkien tuntemia satuhahmoja tarinan osatekijöinä. Hannu ja Kertun, Lumikin, Tuhkimon, Prinsessa Ruususen ym. läsnäolo näyttämöllä on uutta ja tuoretta, hetkittäin jopa riipaisevaa. Heidän olemuksensa antaa näytelmän varsinaisille henkilöille hyvät persoonalliset ja toiminnalliset kehykset.

Adsurdi aikuisuus puhuu paljon aikuisista, mutta silloinkin nuoren näkökulmasta – ja täyttä asiaa! Rakkauden unelmat ja vaarat ovat yhteiset. Ikävä toisen luo. Opettajainhuone, joogasali, automyymälä, ravintola, joissa näytelmän koomiset aikuiset tavataan, ovat varsin ohuita miljöitä. Kodeissa nähdään verevimmät ihmiset puutteineen ja hyveineen. Siellähän elämä todellisuudessakin rakentuu.

Esitys tuntuu pitkältä. Niin paljon kuin nuoret panostavatkin esittämiseen ja porautuvat rooleihinsa hyvin, intensiteetti hiipuu esitysmuodon alkaessa junnata paikallaan. Ensemble ei säily yllätyksellisenä samaan tapaan kuin alussa, jolloin esimerkiksi koko lavastus syntyy nokkelasti esittäjien avulla. Viimeinen puoli tuntia on katsojalle haastava.

Kuitenkin Lyseon näytelmää soisi aikuisten kuuntelevan sydämellään. Meidän on opittava avautumaan ja pukemaan tuntemuksemme sanoiksi. Siihen esitys velvoittaa.

Samaa perään kuuluttivat Siperian nuoret omalla produktiollaan ja myös kansalaisopiston nuoret Meidän poika -esityksellään Galleria Hopassa. Mitä vastaamme?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.