Arto Järvelä & Kaivama

Aapo Siippainen

Jos ei tietäisi, että tällä kansanmusiikkilevyllä on amerikansuomalaiset juuret, menisi viulunsoitto erinomaisena kaustislaisena taidonnäytteenä. Ja vaikka taustat nyt tietääkin, ovat tunnelmat lähempänä skandinaavista pelimannikulttuuria kuin lännen lokareiden legendoja.

Arto Järvelän kanssa soittavat amerikansuomalaiset Sara Pajunen ja Jonathan Rundman. Kaksikko on etsinyt pohjoismaisia juuriaan Kaivama-duon progefolkin avulla. Progea on tälläkin levyllä.

JPP:n Arto Järvelä on iänikuisesta maineestaan huolimatta alle 50-vuotias. Näin nuoreksi hänellä on valtavasti hiljaisen äänekästä tietoa kansanmusiikista Atlantin molemmin puolin. Nuoremmat Pajunen ja Rundman tuovat levylle tuoreutta sekä uuden oppimisen ja opitusta ymmärtämisen tuomaa innostusta. Aiheiden alleviivaus, itsetehostus ja turha huumori puuttuvat. Hillitystä tyylistä huolimatta yllätyksiä piisaa.

Tulee väistämätön olo, että musiikki soi varmoissa käsissä. Ja kun Sara tarttuu viuluunsa, Jonathan mandoliiniinsa ja Arto esseharppuunsa, niin näin totisesti on. Instrumentaalilevyllä on perinteisiä sävelmiä ja kolmikon omaa tuotantoa. Kaikki erinomaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.