Jussi Siirilä Barrikadikesä

Marja Welin

Jussi Siirilän varhaisnuorten romaanissa Barrikadikesä yhdistyy useita nuortenkirjoille tyypillisiä aineksia kuten rakkaus, rahan merkitys ja julkisuus. Siirilän kirja ottaa myös kantaa yhteiskunnallisiin asioihin kepeän humoristisesti ja pikkuisen liioitellenkin.

13-vuotiaan Mayan kesäloman alku ei ainakaan näytä lupaavalta, sillä isän työpaikalla käytyjen yt-neuvottelujen tuloksena isä on saanut kenkää. Mayan perhe on pitkään suunnitellut remonttia, johon nyt ei ole varaa. Mutta Mayan taiteilija-äiti on toista mieltä: hän ilmoittaa perheen Raaka remontti -reality-sarjaan. Maya on kauhuissaan, hän ei halua ohjelmaan ja päättää lähteä koko hässäkkää pakoon pohjoiseen mumminsa ja pikkuserkkunsa Nooran luokse.

Maya luulee, että mummin luona on pohjoisen rauha ja hiljaisuus, mutta hän pettyy pahemman kerran. Paikkakunnaan sellutehdasta uhkaa sulkeminen, ja se on saanut ihmiset aktiiviseen toimintaan.

Mielenosoittajien eturintamassa heiluu Mayan mummo, entinen ay-aktivisti. Mummo on niin kiireinen barrikadeineen ja mielenosoituksineen, että hänellä ei ole juurikaan aikaa Mayalle. Noorankin kanssa sukset menevät ristiin. Syynä on Reima, johon Noora on ihastunut, mutta poika iskeekin silmänsä Mayaan, ja konflikti on valmis.

Barrikadikesä on kertomus kesästä, kasvamisesta ja ystävyydestä sekä siitä, miten tärkeää on olla oma aito itsensä.

Yhteiskunnalliset asiat koskettavat kaikkia. Tehtaan sulkeminen vie monelta työpaikan, mutta siihen ei mielenosoituksilla voi vaikuttaa, vaikka haluaisikin. Yksi ajatuksia herättävä ja vaikuttavimpia asioita on Reiman eräänlainen romahdus. Poika, joka harrastaa kaikkea mahdollista ja saa kokeista kiitettäviä, onkin oikeastaan loppuun palanut nuori, jolla on vain miellyttämisen tarve.

Kun Maya palaa kotiin, hänestä tuntuu, että hän on oppinut jotain ei ainoastaan elämästä vaan myös itsestään. Siirilän kirjassa tapahtuu paljon vakavaa mutta huumoria unohtamatta. Tarina kantaa ja sopii niin tytöille kuin pojillekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.