Evil Dead

Jarno Lindemark

Miksi korjata vanhaa, jos se ei ole rikki? Sanonta tulee mieleen katsellessa Sam Raimin kauhuklassikosta tehtyä uutta tulkintaa.

Uusi Evil Dead – joka on Sam Raimin tuottama – koostuu raa’asta säikyttelystä. Se ei ole hetkeäkään pelottavaa, vain iljettävää.

On syrjäinen mökki, yhdentekevä nuorisojoukko ja paha henki, joka iskee kimppuun muuttaen komeat ja kauniit pojat ja tytöt rumalla tavalla eläviksi kuolleiksi.

Asetelmassa on kyllä toimiva oivallus: yksi tytöistä on huumekoukussa, ja mökissä hänet yritetään vieroittaa aineista. Näin ollen nuorisojoukon jumittuminen mökkiin on kelvollisesti motivoitu.

Ohjaaja Fede Alvarez käsikirjoittajineen on ollut kiinnostuneempi makaaberista väkivallasta kuin jännityksen kasvattamisesta. Huumori perustuu räikeään poskettomuuteen, ei oivaltaviin yksityiskohtiin.

Raimin alkuperäinen kauhuspektaakkeli tehtiin pienellä budjetilla. Halpuus ja kotikutoisuus olivat osa sen viehätystä. Tämä uusi versio on kalliimman näköinen, ja samalla persoonattomampi.

Metelistä ja julmista lähikuvista syntyy posketon verisirkus, joka tarjonnee genren ystäville ilonhetkiä maanisessa julmuudessaan.

Toivoisi silti uusien sukupolvienkin etsivän käsiinsä vanhat klassikot, eikä tyytyvän niiden heppoisiin jäljitelmiin.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Fede Alvarez. Kuvaus: Aaron Morton. Musiikki: Roque Banos. Rooleissa: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci. Tyylilaji: Kauhu. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.