Hannele Mikaela Taivassalo Nälkä

Petja Savoila

Hyviä ja huonoja uutisia. Hannele Mikaela Taivassalo on onnistunut tuomaan jotain uutta vampyyrikirjallisuuteen. Ikävää silti, että tämä uusi ei ole kaikilta osin toimivaa proosaa.

Taivassalo on suomenruotsalainen näytelmäkirjailija, joka on kirjoittanut muutaman fantastisen tutkiskelevan romaanin. Esikoisteoksellaan Fem knivar had Andrej Krapl (2007, suom. Viisi veistä Andrei Kraplilla, 2008) hän pokkasi Runeberg-palkinnonkin.

Nälkä kertoo tarinaa vampyyrin perspektiivistä. Jorunn Omakostona esittäytyvä pitkänhuiskea kävelevä kuolema oli 1700-luvulla ompelijatar, joka rakastui epäonnisesti vapaaherraan. Romaanissa hypitään halki vuosisatojen, nykypäivän näyttämönä toimii talvinen Helsinki.

Taivassalo on tavoittanut oivallisesti epäpyhän olemassaolon, vuosisataisen piinaavaan nälän, jonka vastapainona toimii vain hetkellinen verinen kylläisyys. Mikä on kaiken tarkoitus, kun vuodet vaihtuvat vuosisadoiksi? Kuinka paljon voi ihmisyyttä säilyä jäljellä, kun elävät ovat vain hetken huvitusta tai pika-ateria? Jorunnin melankolisen rappion polttopisteeksi on muodostunut tämän side vapaaherra von B:hen ja tämän sukuun.

Nälkä on kovin runollista proosaa. Taivassalon tunnelmalliset kuvaukset talvisen pimeästä Helsingistä ja menneiden vuosisatojen suurkaupunkien syrjäkujista ovat sykähdyttävää luettavaa.

Kirjailijan vahvuus on yksityiskohdissa, pienissä huomioissa, joista rakentuu eläviä kokonaisuuksia.

Samalla teksti kuitenkin myös laahaa. Maalailullakin on rajansa. Nälässä tapahtuu kovin vähän. Kuolemattoman vampyyrin psykologinen perspektiivi on kiehtova, mutta siitä otetaan turhan vähän irti. Nälkä on kuin epäkuolleen O:n tarina, lyyrinen taideteos, johon tarttuminen on pelottavan vaikeaa.

Virkistävän omaleimainen romaani uhraa liikaa sisältöä muodolle. Kyllä, vampyyrin loputtomat vuodet ovat täynnä yksinäisyyttä ja pysähtyneisyyttä, mutta ei siitä jaksa 200 sivua lukea. Jotakin tarinasta jää uupumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.