Kriitikko Hannu Waarala on kuollut

Kriitikko Hannu Waarala menehtyi viime viikon lopulla. Kautto Jaana

Tomi Tuomaala

Kriitikko Hannu Waarala (s. 1954) on kuollut. Hän menehtyi viime viikon lopulla. Waarala oli sairastanut pitkään.

Hannu Waarala oli valtakunnallisesti tunnettu kirjallisuus-, elokuva- ja teatterikriitikko. Hän avusti lukuisia lehtiä, Keskisuomalaista 1980-luvun puolivälistä lähtien.

Waarala tunnettiin lukeneena ja sivistyneenä journalistina. Hän oli myös muun muassa teatterintekijä. Waaralan teatteritöitä olivat esimerkiksi August Strindbergin Hullun puolustuspuheen (1990) ja DostojevskinNarri kartanon valtiaana -tekstin dramatisoinnit Yövieraat-ryhmälle.

Molemmissa Waaralan työtoverina toimi Juha Hurme. Jälkimmäinen nähtiin kaupunginteatterissa, edellinen Huoneteatterissa. Hullun puolustuspuheesta kehittyi paikallinen jättimenestys ja näyttelijä Jouni Salon läpimurto. Hullun puolustuspuhetta esitettiin Suomen lisäksi Norjassa, Hollannissa, Venäjällä ja Japanissa.

Pinnallinen viihde ja kulttuurin viihteellistyminen oli usein Waaralan arvostelun kohde. Hän muun muassa arvosteli Jyväskylän Kesää, jonka koki muuttuvan yhä enemmän pelkäksi taitotemppujen esittämiseksi. "Ajatuksia ei tarvita, ne pilaavat vain yhteisön ilonpidon", ironisoi Waarala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.