Kanavateatteri – Kolme iloista rosvoa

Aino Martiskainen

Kirsi Sulonen on sovittanut ja ohjannut lapsille sympaattisen klassikon, Thorbjørn Egnerin Kolme iloista rosvoa. Näyttelijät ovat eri-ikäisiä lapsia ja nuoria.

Kardemumma on harvinaisen hyvinvoiva ja onnellisen oloinen kaupunki, jota kuitenkin kiusaavat yölliset ryöstöretket. Kasper, Jesper ja Joonatan (Veera Korkeamäki, Roosa Friman, Helmiina Puupponen) ovat renttumaisia rosvoja, joita mukava poliisimestari Paavali (Milja Möttönen) ei sattuneesta syystä uskalla ottaa kiinni.

Kanavateatterin Kardemumma on elämäniloinen paikka, johon katsoja mielellään käy sisään. Kivalla tavalla pienimuotoinen sovitus luottaa tarinaan ja hyviin hahmoihin, joista ilmeikkäät näyttelijät tekevät hienosti omansa.

Tulkintaan ei ole tarvinnut tuoda ylimääräistä dramatiikkaa tai rautalangasta väännettyjä opetuksia. Ongelmat ratkotaan älyllä ja lempeydellä, ja humoristiset tapahtumat pitävät kyllä mielenkiinnon yllä. Pienilläkään ei ole mitään pelkäämistä.

Tiukka Sohvi-neiti (Ida Sirkka) on kova vastus sekä rosvoille että kaupungin lapsille, mutta loppujen lopuksi sovittamattomia ristiriitoja ei ole, ja luonteiden heikkoudet saattavatkin osoittautua vahvuuksiksi.

Visuaalinen toteutus viehättää, erityisesti puvustus on loistava: varsinkin leipurin, makkaramestarin ja poliisin hahmot ovat kuin suoraan lastenkirjan kuvituksesta. Värikkäässä maailmassa on yksityiskohtia katsottavana. Kuten vaikkapa hauskat viikset.

Egnerin musiikki on mukana Aaro Vuotilan sovittamana – vaikka aikuinen katsoja kyllä haikaili tutuille lauluille suurempaa roolia. Pidempäänkin olisi jaksanut kuunnella, kuinka Kardemumman yössä hiivitään.

Ohjauksen perusasiat ovat erinomaisesti paketissa: maailma on yhtenäinen ja tunnelma kiinnostava. Näyttelijöillä on teksti hallussaan, rytmi on hyvä ja kokonaisuus toimii, eikä katsojia aliarvioida turhilla selittelyillä.

Teksti ja musiikki: Thorbjørn Egner. Sovitus ja ohjaus: Kirsi Sulonen. Musiikin sovitus, äänet: Aaro Vuotila. Koreografiat: Johanna Kemppainen, Kirsi Sulonen ym. Valot: Seppo Korhonen. Puvut: Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat. Rooleissa: Eveliina Pannula, Emilia Ristolainen, Milja Möttönen, Ida Sirkka, Oona Heikkinen, Veera Korkeamäki, Roosa Friman, Helmiina Puupponen, Jasmine Kortelahti, Nella Mieskonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.