Martti Anhava – Ajoissa lopettamisen taito

Hannu Waarala

Kirjallisuusvaikuttajan, suomentajan ja esseistin Martti Anhavan (s. 1955) neljännen esseekokoelman Ajoissa lopettamisen taito monet hienot tekstit, niiden sisäiset tarkat havainnot ja lukijan kannalta pitkäkestoiset huomiot toteutuvat parhaiten venäläisen klassikon Anton Tsehovin (1860–1904) elämää ja tuotantoa käsittelevien kirjoitusten kohdalla.

Tsehovin näytelmien suomentajana Anhava analysoi tarkasti muun muassa Tsehovin näytelmien ”henkilökemiaa”, näytelmien viitteellistä psykologiaa ja repliikkien taustalla vaikuttavaa maailmankuvaa.

Anhavan esseitä lukiessa tulee heti mieleen uppoutua jälleen Vanja-Enon, Lokin ja Kirsikkapuiston rajatun tragikoomiseen surumieliseen maailmaan, lukemalla ja kokemalla.

Anhava on sitä mieltä, kuten monet muutkin, että Tsehovin tapa kirjoittaa, käsitellä elämän ja kirjallisuuden välisiä suhteita, on paras tapa lähestyä kirjoittamisen ongelmia.

Monien mielestä Tsehovin kirjeet I–III ( suom. Martti Anhava) tarjoavat perustavanlaatuisen näkökulman kirjoittamisen ongelmiin. Tsehovin mukaan kaikkea liioittelua, sentimentaalisuutta ja kirjallista ohjailua olisi vältettävä. Teesi on mitä ajankohtaisin tänä päivänä, jolloin taide ja viihde sekoittuvat pahasti markkinointipuheessa keskenään.

Esseekokoelman kirjoituksia voi kaikkinensa lähestyä tsehovilaisesta perspektiivistä käsin.

”Yksinkertaisten lauseiden kirjoittaminen on vaikeata. Ne näyttävät suoraan, kuinka paljon asiaa ihmisellä on.” Tämänkaltainen teesi on yhteinen Tsehoville ja kirjalliselle modernismille. Moni nykykirjailija sortuu kuitenkin sentimentaalisuuden ansaan ja unohtaa Tsehovin opetukset.

Suomessa kirjailija Antti Hyryn tuotanto, josta Anhavan valikoimassa on essee, on tietyistä teknisistä ”antitsehovilaisista” piirteistä huolimatta paras esimerkki tyylin pitoisuudesta ja kurinalaisuudesta.

Tsehovilaista ikävää ja miehen neuvottomuutta maailmassa on omalla maanisella tavallaan kuvannut hyvin myös Martti Joenpolvi, lakoniseen kerrontaan tähtäävä kirjailija hänkin.

Anhavan esseekokoelmassa on lisäksi kirjoituksia klassisesta musiikista, Erik Tawaststjernan Sibelius-elämäkerrasta, Seppo HeikinheimonMätämunan muistelmista ja iranilaisohjaaja Abbas Kiarostamin elokuvista. Monipuolisuus kaunistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.