Päivi Ketolainen – Paperimiehet

TEPPO KULMALA

Suomalaisen metsä- ja paperiteollisuuden perinteisiä nousunäkymiä seuranneet viime vuosien rajut notkahdukset ovat kokonaisen paikkakunnan – jämsäläisen toimittajan Päivi Ketolaisen esikoisromaanissa keskisuomalaisen Koivukosken pikkukaupungin – kohtaloa ravisteleva tekijä.

Henkilötasolla kuvataan suuren paperitehtaan vaikeuksia ja niiden vaikutuksia ennen kaikkea tehtaanjohtajan ja pääluottamusmiehen elämään. Tekijän fiktiivisissä lähtökohdissa on tutkineisuuden pohjustamaa dokumentaarisuutta.

Tapahtuvaa tarkastellaan kertomalla kahden karjalaistaustaisen miehen vaiheista sekä heidän suhteestaan Koivukosken koettelemukseen (osittain äänessä on minäkertoja). Miehisen maailman mielenmaisemia naiskirjoittaja sisäistää onnistuneesti.

Ajallinen kaari risteilee nykyhetkessä ja takautumissa – lähtien henkilöiden lapsuudesta ja köyhistä oloista maalaiskylässä. Nuorilla on tahto ponnistaa ulos, kaupunkiin, kiinnostavampaan. Teollisuus on tulevaisuuden ala. Tehdastyö houkuttelee.

Takautumiin palataan, kun tapahtumat alkavat Koivukosken tehtaan supistamistietojen seurauksena purkautua.

Yhdellä rysäyksellä raha- ja työmarkkinoiden kansainvälistymisen perustelemat suhdanteet tiivistävät paikkakunnan kohtalon summittaiselta vaikuttavaan päätökseen: paperinteko loppuu.

Suositusta tehtaanjohtajasta tulee järkytyksekseen maansa myynyt mies. Hän on ”väliinputoaja”, jolta vedetään siltaa alta sekä (maailmalle levittäytyneen) konsernin Helsingin-portaan että paikallisten työläisten puolelta.

Tilanteen kestäminen käy hänelle vaimon vahvasta tuesta huolimatta kestämättömäksi, johtaa dramaattiseen tekoon, mutta myös muuttuvaan ja myönteiseen elämänvaiheeseen, johon laajemmat tapaukset jälleen liittyvät. Tehdas saa kuin ihmeen ja myös sitkeyden kautta uutta käyttöä. Optimismi viriää jälleen. Myös yksityinen toipuminen alkaa.

Romaani yhdistää henkilö- ja yhteisökuvauksen selkeästi. Lisäksi kerronnassa korostuu, ettei elämä sitoudu vain työhön. Keskeisiä ovat läheiset, perhe, elämästä sinänsä välittäminen.

Päivi Ketolainen kaikkiaan jatkaa työväestön kuvaamisen realistisia perinteitä nykypäivän muuttuneissa näköaloissa luettavasti ja todenmakuisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.