Eero Pasanen – Kononen ja kunniavelka

Mikko Varis

Eero Pasanen on siirtynyt eläkkeelle Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tutkijan virasta. Tämä tekniikan tohtori on koko virkauransa ajan osoittanut päättäjille, miten paljon ihmishenkiä säästyisi, jos nopeusrajoituksia alennettaisiin ja valvottaisiin kohtuullisesti. Ovatko nämä täsmäohjeet menneet läpi koneistossa? Hui hai!

Eero Pasasen kaikissa Konos-dekkareissa on noin 150 sivua. Jos ei yhtä rikosjuttua saa kerrotuksi sillä määrällä sivuja, tuhlaa Suomen metsiä.

Dekkareiden päähahmolle, rikostarkastaja Martti Konoselle on tullut vastaan sama elämänvaihe kuin kirjailijalle: eläkkeelle siirtyminen. Kun Kononen ei saa aikaansa kulumaan pelkän nettipokerin parissa ja Kirjaclubin sikaripöydissä, hän päättää perustaa yksityisetsivätoimiston toiminimellä Kallion Kameli.

Lukijaa arveluttava ratkaisu: Kononenko ryhtyisi yksityisesti etsimään rikoksentekijöitä, kun hän KRP:ssä työskennellessään oli taitava työn delegoija?

Pääsee käymään niin, että hänen ensimmäinen toimeksiantajansa, lumenpudotusurakoitsija, ammutaan kotiinsa juuri ennen kuin Kononen menee häntä tapaamaan.

Syntyy kunniavelka. Tekijä on löydettävä. Kononen jakaa tehtäviä entiselle kilpakumppanilleen, poliisilaitoksen ylikomisario Torsti Hämäläiselle ja vanhalle työparilleen etsivä Sumaselle. Etevää, eläkeläiseltä.

Tiivis tarina vilisee Viron mafiaa, Suomen poliisin ja koko yhteiskunnan hullunkuriselta vaikuttavaa hallinnonuudistusta ja jopa Konosen matkan Meksikoon ja Kuubaan. Pasanen kiistää käyneensä kummassakaan, mutta Havannan näkymät on herkullisesti kuvattu.

Pasasen ammattitaito on entisellä korkealla tasolla. Repliikit napsahtelevat kohteisiin tarkasti, yhteiskunnan kehitystä ei juuri kehuta vaan pamautellaan kriittisiä kommentteja kaikesta hullutuksesta, josta nyt ollaan innostuneita.

Eero Pasasen tuotantoa voi lämpimästi suositella niille, jotka kyllästyvät jaaritteluun, ja nauttivat laatuviskinsä ja kuubalaiset sikarinsa mieluummin kirjan sivuilta kuin livenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.