Tuomo Blomqvist tekee turhasta taidetta

Taiteilija Tuomo Blomqvistin Höyry-gallerian lattialle levittyvä tilateos käy vuoropuhelua seinille ripustettujen veistosten kanssa. Salmi Matti

Riikka Mahlamäki-Kaistinen

Taiteilija Tuomo Blomqvist on tehnyt Tarpeetonta kamaa -teoksen (kuvassa) arkisista turhuuksista. Esineistä, jotka on tullut säilytettyä, vaikkei niille ehkä koskaan ole mitään käyttöä. Vastaavia rikkinäisiä pannunalusia, vanhoja ovenkahvoja, irtonuppeja ja ruuveja, langanpätkiä sun muuta löytynee jokaisesta kodista.

Blomqvist ei varsinaisesti haali tavaroita tarkoituksella. Hän ei etsimällä etsi esineitä teokseensa tai kiertele vimmatusti paikallisia kirpputoreja.

–Nämä ovat siinä mielessä harmittomia esineitä, ettei näillä ole mitään arvoa. Ei näitä edes voi myydä tai viedä kirpputorille, hän toteaa.

Ja tosiaan. Vanhat tekohampaat ja ruostunut kiukaan tuki eivät taida olla niitä ihan kaikkein kysytyimpiä kirpparitavaroita.

Taiteilija sanoo olevansa siinä mielessä onnellisessa asemassa, että hänellä on hyvä syy pistää tavaroita syrjään. Niille voi oikeasti olla vielä käyttöä.

–Säästäisin kyllä varmaan vaikka en olisi taiteilijakaan, mies hymyilee.

Korpilahden Höyry-galleriassa esillä oleva Tarpeetonta kamaa on hetkellinen teos. Näyttelyn jälkeen Blomqvist kerää esineet kokoon, ja jos teos asetetaan esille jonnekin muualle, sen muoto ja yksittäiset esineet voivat olla ihan erilaisia.

Vaikka Blomqvistin näyttely siis kantaa nimeä Ihansama, tilataideteos ei ole se sama, joka oli esillä Keuruulla 2009.

Tuomo Blomqvistin Ihansama-näyttely Höyry-galleriassa 26.5.2013 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.