Manuel Dunkel United & Proton String Quartet – Meeting point

Pentti Ronkanen

UMO Jazz Orchestran riveissä yhden elämäntyön tehnyt saksofonisti Manuel Dunkel täräyttää elämänsä levyn. Menestyksen avaimia ovat Proton-jousikvartetin asettuminen jazzin elimelliseksi osaksi ja Dunkelin oman jazzkvartetin täysosumamiehitys.

Klasarijousisoittajien kanssa musisoimista Dunkel on harjoitellut jo pitkään Sid Hillen projekteissa. Proton hallitsee upeasti rytmimusiikillisen svengaamisen, mikä ei suinkaan ole itsestäänselvyys klassisesti koulutetuille muusikoille.

Dunkelin laatimat jousisovitukset ovat myös kaikkea muuta kuin standarditavaraa, joten Proton ei jää taustatapetiksi, vaan loistaa siinä missä muutkin.

Ja ne muuthan loistavat! Konkaripianisti Seppo Kantonen on käsittämätön all around -lahjakkuus, jota ei kannata unohtaa sekunniksikaan uusien muusikoiden tulvan alla. Basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio ovat kuin veljeksiä: instrumenteissaan huippulahjakkuuksia ja ennen kaikkea persoonallisia taiteilijoita kumpikin.

Kahden erilaisen kvartetin yhdistäminen onnistuu Dunkelilta täydellisesti, ja samalla maestro itse loistaa saksofonisolistina ennenkuulumattomalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.