Ruutuajan suositus lipsuu

Aki Laukkanen

Ruutuaika on varmasti sinullekin tuttu asia. Ruutuajalla tarkoitetaan viihdemedian eli tietokoneen, television ja pelikonsolien ääressä vietettyä aikaa. Ruutuajaksi suositellaan päivää kohden korkeintaan kahta tuntia. Tämän ylittäminen lisää niska- ja hartiakipuja, mutta myös päänsärky sekä silmäoireet ovat tavallisia, joita tietokoneella työskentelevillä saattaa ilmetä.

Jos samaan aikaan napostelee, energiansaanti kasvaa kulutukseen nähden. Pidemmällä aikavälillä aiheuttaa lihomista.

Nuorille asiasta puhutaan paljon kouluissa. Itsellänikin ja varmasti monella muulla nuorella tämä aika ylittyy useasti. Yksi aikaa vievä tekeminen tietokoneella on kuvankäsittely. Monet ajattelevat sen olevan vain muutama napsautus hiirellä, mutta todellisuudessa yhden kuvan peruskäsittelyyn saattaa mennä yli tunti. Ainakin minulla, koska perfektionistina olen toisinaan hyvin tarkka kuvan lopputuloksesta.

Ruutuaika ylittyy jo kouluaikana. Koulussa katselemme valkokankaalle heijastettua tietokoneen ruutua usean tunnin ajan. Kysyin terveystiedon opettajaltani ruutuajan ylittämisestä kouluajalla, eikä hän osannut sanoa kuin: ”Onhan se vähän eri asia”. Ei minusta, sillä samaa ruutuaikaa se on kuin kotonakin, vaikka se olisikin myös opetusaikaa.

Jos yritän jakaa suositellun ruutuajan eli kaksi tuntia eri töille, se on lähes mahdoton tehtävä. Koulutöitä täytyy joskus tehdä tietokoneen ääressä pitkiäkin aikoja, ja ehkä illalla haluan katsoa mieliohjelman televisiosta.

Täytyisi siis pidättäytyä kaikista viihdelaitteista vapaa-ajalla, jos ei halua ylittää suosituksia yhtään enempää. Kuinka voisin pitää yhteyttä kaukana asuviin ystäviini Skypellä tai kirjoittaa kolumnin Keskisuomalaiseen?

Kirjoittaja opiskelee Huhtaharjun koulun 9. luokalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.