Väärät paperit

JARMO VALKOLA

Toisen ihmisen identiteetin varastaminen on sinänsä äärimmäisen vakava sosiaalinen ja moraalinen ongelma, mutta tällaiset näkymät eivät saa juurikaan sijaa Seth Gordonin ohjaamassa ensi-iltaelokuvassa Väärät paperit. Kyseessä on heppoinen tilannekomedia tähtinään Jason Bateman ja Melissa McCarthy.

Käsikirjoittaja Craig Mazinin luoma juonirakenne seuraa monia kaltaisiaan teoksia, joihin on yleensä väkisin ympätty pääjuonen oheen kaikenlaisia sivutasoja. Osittain siksi koomiset ansiot eivät nouse merkittäviksi, vaan toteutus nojaa tuttuihin rutiineihin.

Kerronnan keskushenkilönä toimiva Sandy Bigelow Patterson (Bateman) on tavallisen mukava kaveri, joka työskentelee finanssibisneksessä. Hän on naimisissa tavallisen mukavan Trishin (Amanda Peet) kanssa ja heillä on kaksi pientä lasta Franny (Mary-Charles Jones) ja Jessie (Maggie Elizabeth Jones).

Melissa McCarthyn pontevasti tulkitsema Diana varastaa miehen luottotiedot ja törsää tämän rahat kaikenlaiseen eteen tulevaan turhuuteen. Sandy huomaa olevansa veloissa, ja virkavalta epäilee häntä pian ties mistä rötöksistä. Ainoaksi keinoksi muodostuu Dianan jäljittäminen.

Mies lähtee Coloradosta Floridaan, missä nainen jatkaa hänen pankkitilinsä tyhjentämistä. Mukaan kerrontaan sotketaan vielä kahjo palkkionmetsästäjä (Robert Patrick) ja kaksi latinogangsteria, joilla on omat kalavelkansa perittävänä Dianalta.

Elokuva muotoutuu road movieksi, jossa liikutaan vauhdikkaasti tien päällä. Gordonin ohjaus pyrkii koomisella tavalla hahmottamaan kerronnan monia käänteitä ja lupaa hetkittäin aina jotain, mutta ei lopulta kykene lunastamaan paljoakaan tarjolla olevasta.

Batemanin ja McCarthyn koominen kemia toimii vain ajoittain, joten nuokaan sekunnit eivät onnistu peittämään kokonaisuuden auttamatonta löyhyyttä. McCarthy sooloilee paljon ja hänen hahmonsa on kerronnan ainoa kiinnostavasti toteutettu luomus.

Käsikirjoituksessa on kuitenkin sen verran pahoja aukkoja, että kerronnan näkymät muodostuvat monella tapaa osoitteettomiksi, mihin vaikuttavat myös tarinan tyylilliset vaihtelut.

Ohjaus: Seth Gordon. Tyylilaji: komedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.