Puudiesel-Volkkarien koeajot liikenteessä alkavat

Puupohjaisen dieselin koeajoissa Golfieilla ajetaan noin 20000 kilometriä. Blomqvist Harri

Jorma Rahkonen

UPM, VTT ja VV-Auto Group aloittavat kotimaisen uusiutuvan dieselin ensimmäiset koeajot liikenteessä. Koeajot aloitetaan toukokuussa ja ne kestävät usean kuukauden ajan.

UPM BioVerno -dieseliä on aiemmin tutkittu moottori- ja ajoneuvokokeissa muun muassa VTT:llä. Nyt alkavissa liikennekoeajoissa tutkitaan UPM:n uusiutuvan dieselin vaikutuksia auton moottoriin sekä päästöjä ja kulutusta.

Koeajot ovat osa VTT:n koordinoimaa laajempaa hanketta, jolla kannustetaan yrityksiä kaupallistamaan liikenteen uusiutuvan energian ratkaisuja.

–Edistykselliset, kestävän kehityksen mukaiset biopolttoaineet ovat Suomelle merkittävä mahdollisuus. Komissio tullee rajoittamaan ruokakelpoiseen raaka-aineeseen perustuvien biopolttoaineiden käyttöä, ja niinpä esimerkiksi metsäteollisuuden tähteisiin perustuvien vaihtoehtojen arvo tulee kohoamaan, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund.

VTT:n testikuljettajat ajavat pääkaupunkiseudulla ja keräävät noin 20 000 kilometrin ajon aikana tietoja analysointia varten. Koeajoautoiksi on valittu uudet Volkswagen Golf 1.6.TDI DSG-automaatti -mallit.

UPM:n uusiutuva diesel laskee autoilun kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Se valmistetaan metsäteollisuuden tähteistä, eikä tuotannossa käytetä ruoaksi soveltuvia raaka-aineita.

Vuonna 2012 UPM alkoi rakentaa maailman ensimmäistä biojalostamoa, joka valmistaa puupohjaista uusiutuvaa dieseliä. Lappeenrannan jalostamo valmistuu vuonna 2014 ja sen tuotantokapasiteetti on 100000 tonnia eli 120 miljoonaan litraa uusiutuvaa dieseliä vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.