Maailman telakoiden kapasiteetti supistuu selvästi

STT

Meriteollisuuden kriisi syvenee yhä kuluvan ja seuraavan vuoden aikana. Telakkateollisuuden kapasiteetti supistuu tänä vuonna lähes kymmeneksen ja ensi vuonna 15 prosenttia, ennustaa alusrahoitukseen erikoistunut Danmarks Skibskredit.

Maailman telakoiden tilauskanta on pienentynyt nopeasti vuoden 2005 tasolle. Niiden rakennuskapasiteetti on edelleen lähes kaksi kertaa suurempi kuin vuonna 2005, joten telakoilla on runsaasti ylikapasiteettia.

Markkinakatsauksen mukaan telakoiden alusten rakennuskapasiteetti laskee ensi vuonna alle 50 miljoonaan kompensoituun bruttotonniin. Vuonna 2010 rakennuskapasiteetti oli korkeimmillaan noin 65 miljoonaa tonnia. Kompensoitu bruttovetoisuus on mittaluku, joka perustuu aluksen rakentamisen vaatimaan työmäärän.

Telakkojen ahdinko johtuu finanssikriisiä edeltäneestä merenkulun markkinoiden ylikuumenemisesta. Uusia aluksia tilattiin rahtien noustessa ennennäkemättömän paljon. Sekä rahtien että alusten hinnat nousivat pilviin.

Markkinatutkijat arvioivat, että uusien alusten kysyntä on loppuvuosikymmenen aikana vain noin 34 miljoonaa tonnia vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.