Maksuhäiriöt: "Nuoret aikuiset miehet ovat iso riskiryhmä"

Valtaosa nuorten maksuhäiriömerkinnöistä aiheutuu muun muassa kulutusluotoista. Jyrki Kauko

Eriikka Hienola

Maksuhäiriöisten määrän kasvu Suomessa on kiihtynyt viimeisen vuoden aikana. Maaliskuun lopussa 349 500 suomalaisella oli yksi tai useampi maksuhäiriö luottotiedoissaan, mikä tarkoittaa 5,1 prosentin nousua. Lukuja on selvittänyt Suomen Asiakastietoa.

Alle 30-vuotiaiden keskuudessa nousua on ollut 2,8 prosenttia ja yli 30-vuotiaiden 5,8 prosenttia. Lukemat ovat huolestuttavat.

– Tällä kasvuvauhdilla 90-luvun synkin taso tulee vastaan ensi vuoden alussa, sanoo liiketoimintajohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastiedosta.

Yli 18-vuotiaista maksuhäiriömerkintöjä on noin 8 prosentilla. Kun nuoret alkavat täysi-ikäiseksi päästyään usein maksaa omia laskujaan, näkyy maksuhäiriöiden yleistyminen 20 vuotta täyttäneiden kohdalla. Tällä hetkellä 20–29-vuotiaista peräti 11,4 prosentilla on vähintään yksi maksuhäiriömerkintä.

Miesten keskuudessa merkinnät ovat selvästi yleisempiä. 20–29-vuotiaista miehistä merkintä on yli 13 prosentilla, naisilla vastaava luku on 9. Miesten maksuhäiriöriski jatkaa myös kasvuaan 30 ikävuoden jälkeen, mutta naisilla se kääntyy laskuun.

Valtaosa nuorten maksuhäiriömerkinnöistä aiheutuu kulutusluotoista, puhelinlaskuista, verkko-ostoksista tai maksamatta jääneistä vuokrista.

– Nuoret aiheuttavat itselleen maksuhäiriöitä iässä, jossa luotonsaanti on ensiarvioiden tärkeää. Luotonmyöntäjän kannalta 20–29-vuotiaat miehet ovat iso riskiryhmä, koska melkein joka seitsemännellä heistä on häiriömerkintä, Koivula kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.