Lumipeite pysyy vielä maassa

Etelässä kevät on keskiarvosta selvästi myöhemmässä. Keski-Suomessa tilanne sen sijaan on tavanomainen. Trond H. Trosdahl

STT

Maa pysyy valkoisena ainakin huhtikuun puoliväliin asti, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Keski-Suomessa ja pohjoisempana tilanne on normaali, mutta Etelä-Suomessa kevät on selvästi keskiarvosta jäljessä.

Maaliskuussa valtaosa etelän lumista yleensä sulaa. Tänä vuonna yöpakkaset säilyttävät lumikerroksen, vaikka aurinko lämmittää päivällä.

- Ei sitä tiedetä, kuinka nopeasti lumi lähtee kuun puolivälin jälkeenkään. Kaikki riippuu säästä, sanoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Sykestä.

Ilmatieteen laitos kertoo, että meren jäätilanne on normaali vuodenaikaan nähden.

- Ehkä nyt on hieman keskiarvoista enemmän avovettä Selkämerellä, Saaristomeren eteläpuolella ja Suomenlahden suulla, kertoo jääasiantuntija Marika Marnela.

Syke kertoo, että sisävesissä jään paksuus vaihtelee keskiarvon molemmin puolin. Etelä- ja Keski-Suomessa on pääosin 45-65 senttiä ja pohjoisessa 55-70 senttiä.

Syke muistuttaa, että keväällä monikymmensenttinenkin jää voi pettää alla. Salmet ja virtapaikat ovat alati vaarallisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.