Parkkitalon siivottomuus inhottaa: "Pökäle oli jo liikaa"

Jyväs-Parkin toimitusjohtaja lupaa, että portaikkojen seiniä maalataan taas keväämmällä. Kautto Jaana

Jonna Rusanen

Virtsanhajua, tölkkejä, tageja ja tupakantumppeja. Arkipäivää jyväskyläläisen parkkitalon porraskäytävissä. Liian usein Jyväskylän torin alla sijaitsevan P-Torin käytävillä leijailee myös muisto pilvenpolttajien vierailusta tai lattialla lojuu oksennus. Onpa portaalta ollut ihmisulostekin.

Se oli jo vähän liikaa päivittäin parkkihallia käyttävälle MaijaHeinoselle. Hän pyörittää Torikeskuksessa vaateliikettä. Parkkihallista pääsee käytävää pitkin suoraan Torikeskukseen.

Pahimpia ryöniä kohdattuaan Heinonen on ottanut yhteyttä Jyväs-Parkkiin, ja siivoojat ovat tulleet kohtuullisessa ajassa paikalle.

Hän on kuitenkin täysin kyllästynyt siivottomiin porraskäytäviin, joissa samat liat saattavat lojua päiväkausia. Haju on pysyvä riesa.

– Asiakkaatkin ovat huomauttaneet asiasta. Monethan mieltävät parkin tämän kauppakeskuksen parkkihalliksi, hän kertoo.

 

Ikävin tilanne on Toriparkista torille nousevassa kauppahallin käytävässä. Jyväs-Parkki Oy:n toimitusjohtaja Seppo Muhoselle käytävä on valitettavan tuttu. Palautetta on tullut.

– Välillä asiasta ei kuulu kolmeen kuukauteen, välillä ilmoituksia tulee useita kertoja viikossa, hän toteaa.

Muhonen kertoo, että Jyväs-Parkki hallinnoi käytäviä yhdessä kauppahallin kiinteistön omistajan kanssa.

– Asia on kiusallinen meille, kun saamme kaikki haukut, vaikka toisellekin kuuluisi siivous. Me siivoamme silloin tällöin ja yritämme häätää kaljaporukoita.

Jyväs-Parkki ei aio remontoida yläkertaa omalla kustannuksellaan, mutta alakerroksiin Muhonen lupaa siivousta ja maalausta, kunhan kevät vähän etenee.

– Olemme maalailleet tageja piiloon aiemminkin, mutta niitä tulee aina lisää.

Koko parkkitalon remonttia tai laajennusta on Muhosen mukaan valitettavasti odotettava vielä vuosia.

Toriparkin lisäksi porraskäytävän sotkuista ovat valittaneet P-Kolmikulman asiakkaat. Jyväs-Parkki ei Muhosen mukaan vastaa kyseisistä käytävistä, vaan kiinteistön omistaja.

P-Torin käytäviin verrattuna P-Kolmikulmassa tuoksuu suorastaan hyvältä. Tageja senkin rappukäytävistä löytyy, samoin lasinsiruja ja paikoitellen epämääräistä möhnää.

 

Pinttyneiden hajujen lisäksi käyttäjiä vaivaavat Toriparkkiin pesiytyneet kaljaporukat. Toimitusjohtajallakin on tiedossa, että jotkut katsovat parhaaksi kuseskella käytäviin.

– Siellä käy vartijoita, ja silloin tällöin teemme tehoiskuja, jolloin paikalla käydään vaikka tunnin välein. Mutta se on ovelaa porukkaa. Jos käytäviä ei valvota jatkuvasti, he palaavat aina takaisin.

Kamerat taas eivät ole Muhosen mukaan porukoille mikään este tai pelote – tosin niiden avulla on saatu kiinni joitakin seiniinpiirtelijöitä.

Myös Maija Heinonen tietää kolot, joissa porukka viihtyy. Hän joutuu liikkumaan hallissa paljon myös iltaisin.

– Yritän kiertää ne kolot, mutta se ei ole aivan helppoa, sillä meidän kausipysäköijien pitää viedä automme alatasolle ja juuri siellä tuntuu turvattomimmalta. Käytävään mennessä mietin, että mitähän siellä oven takana tällä kertaa on.

Heinonen maksaa pysäköinnistään Toriparkissa tuhat euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.