Tulipaloissa kuollut tänä vuonna 19 ihmistä

Riihilahden perhekoti Äänekoskella paloi viime joulukuussa. Aihekuva. Voutila Maija

Laura Glad

Tulipaloissa on tämän vuoden tammi–maaliskuussa kuollut 19 ihmistä, selviää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ennakkotiedoista.

Palokuolemien määrä on yhden enemmän edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Palokuolleista 13 oli miehiä ja 4 naisia. Kahden sukupuoli ei selvinnyt tietolähteistä.

Yli 65-vuotiaiden osuus palokuolemista on noin 40 prosenttia. SPEK muistuttaakin, että yksinasuvien ja ikääntyneiden paloturvallisuudesta tulee yhteiskunnassamme huolehtia nykyistä paremmin.

Tänä vuonna palokuolemia on tapahtunut eniten kerrostaloissa, kahdeksan kappaletta. Kerrostaloissa kuolleiden osuus on tiedotteen mukaan poikkeuksellisen suuri. Yleensä kuolemantapauksia on eniten pientaloissa.

Kerrostalossa asukkaiden on tärkeää osata toimia turvallisesti tulipalon sattuessa. Kerrostalot on rakennettu niin, ettei palo pääse helposti leviämään asunnosta toiseen. Jotta myrkyllisten palokaasujen leviäminen saataisiin estettyä, on tärkeää sulkea ovet poistuttaessa palavasta asunnosta.

Savuisen portaikon kautta ei saa pyrkiä ulos, sillä savu tainnuttaa ja tappaa nopeasti.

– Jos palovaroitin hälyttää, on saatavilla hyvä olla alkusammutuskalustoa. Sammutuspeite tai käsisammutin on joka kodin perusvaruste. Palo alkaa pienenä, jolloin se on helppo sammuttaa, jos on omatoimisesti hankittu alkusammutin lähellä, toteaa turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.