EU aikoo panna kiertävät virpojat ahtaalle

Oona Mustalampi (vasemmalla), Iina ja Elina Ollila sekä Jenny Penttinen ovat käyneet todistetusti virpomassa. Timo Mustalampi

Keskisuomalainen

Tänäkin vuonna pääsiäisenä nähty perinne, virpovat noidat, saattaa vuoden kuluttua olla kadonnutta kansanperinnettä. Euroopan unioni aikoo nimittäin vaatia suomalaisen virpomisperinteen ”verolle”. Jos EU:n uusi direktiivi menee läpi, vuoden kuluttua noitina kiertävien lasten, tai heidän vanhempiensa, on hankittava toiminnalle lupa, joka maksaa.

Maksullisella luvalla EU haluaa painostaa lapset kohti terveellisempiä elämäntapoja. Suomessa on jo aiemmin tänä vuonna kritisoitu koulujen karkki- ja limsa-automaatteja, mitä kritiikkiä EU näin käyttää hyväkseen. EU uskoo, että maksullinen lupa vähentää lasten intoa lähteä palmusunnuntaiaamuna kiertämään ja keräämään karkkia virpomisen palkkana. Taustalla ovat myös tuoreet tilastot lasten liikalihavuuden sekä hampaiden kehnon kunnon yleistymisestä.

Nykyinen ”pääsiäisnoitaleikki” on lasten viihteeksi kehitetty yhdistelmä noidaksi pukeutumisen perinnettä ja palmusunnuntain virpomisperinnettä (vitsat, onnentoivotukset ja ”palkan” vaatiminen). Historiallisesti virpominen ja noidat ovat kuitenkin hyvin vastakkaisia perinteitä, sillä oikeasti virpominen liittyy jonkin asian siunaamiseen ja noidat taas asian tai hankkeen kiroamiseen.

Keskisuomalainen kuulee mielellään vanhempien kannanottoja hankkeesta. Ne voi osoittaa tänään Keskisuomalaisen verkkosivujen keskustelupalstalle tai sitten voitte soittaa pahimman tuohtumuksenne numeroon (014) 622 269 kello 15:n jälkeen.

Alkuperäisessä uutisessa aprillipäivänä 2007 lukijoita myös kehotettiin soittamaan kommentteja toimitukseen. Toimituksen tulikin kymmenkunta puhelua asiasta. Juttu puhutti myös Keskisuomalaisen keskustelupalstalla, jossa muun muassa nimimerkki Hartsa kommentoi: "Kyllä arvasinkin tämän, mutta hyvä veto sinänsä. Ei välttämättä mene kauaa, että EU alkaa verottaa kansalaisiaan suoraan. Moni siinä mielessä saattoi ottaa asian todeksi".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.