CMX

Ville Luoma-aho

Jono kiemurtaa lauantai-illassa Tanssisalin ja työmaaparakkien välistä, eikä tunnu takanani lyhenevän, vaikka keikan ilmoitettuun alkamisaikaan on enää vartti aikaa. Neljännentoista studiolevynsä vastikään julkaissut CMX on saapunut Jyväskylään 23. Lutakon keikalleen, eikä suosio tunnu vuosien saatossa hiipuneen.

Kun alkunauha lähtee viimein soimaan, on ilmassa sopivasti noituutta. Uuden Seitsentahokas-levyn kunniaksi kaiuttimista puskee tietokoneäänen lukemana Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen alkurivit. Digitaalinen ääni jää jankkaamaan seitsemää, ja bändi astelee lavalle.

Aloitusbiisinä Seitsentahokkaan kulmikas nimikkoraita leikkaa otsaan kuin graniittinen heittotähti. Mystisen odottava tunnelma purkautuu, kun Linnunhammas puraisee esileikin poikki. Menopalan myötä bändi on elementissään, yleisö riehaantuu.

Näinkin tärkeän ja yleisölleen rakkaan bändin tapauksessa settilistojen koostaminen on ääripäiden tasapainottelua. Neljääntoista albumiin mahtuu monta ässäbiisiä, mutta ne kaikkein suurimmat hitit tulee tietenkin soittaa, vaikka kovimmat fanit haluaisivat kuulla nimenomaan tuntemattomampaa materiaalia. Itse en silti pysty poikkipuolista sanaa biisivalikoimasta sanomaan, sen verran kovassa iskussa suomalaisen taiderockin dinosaurus oli.

Pääasiallinen motiivi bändin taholta oli uuden levyn biisien ulkoiluttaminen, ja mukavasti niitä olikin saatu vanhojen laulujen lomaan. Uudet biisit toimivat kaivattuina suvantoina ja mietteliäinä taukohetkinä, sillä Ainomielen, Rautakanteleen, Surunmurhaajan tai Kirosäkeiden aikana yleisö pystyi lähinnä pomppimaan ja laulamaan raivokkaasti mukana. Muutama tuleva keikkahitti Seitsentahokkaaltakin silti saataneen, sillä ainakin menevä kitararalli Etuvartio oli omiaan energiseen settiin. Varhaisvuosien tuotannosta mukana oli vuoden 1990 shamanistinen Pimeä maa.

Puolitoistatuntisen hikijuhlan jälkeen salissa ei ollut happea enää tulitikullekaan. Voipuneet fanit syleilivät, tuoksu oli vahva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.