Opettajatar

Aino Martiskainen

Mirka Seppänen on tehnyt jatkoa vuodentakaiselle Pimeänä puhallan kattoon -esitykselleen, jossa Poesia-kustantamon runoilijoiden tekstikatkelmista syntyi näyttämölle löyhästi juonellista draamaa. Tällä kertaa materiaalin lähteenä on Keski-Suomen Kirjailijat r.y.:n kolmetoista jäsenkirjailijaa.

Lähtökohdat ovat enemmän lausunnassa kuin teatterissa. Opettajatar jättää ristiriitaisen olon: se on syönyt niin tiivistä tavaraa, että prosessointi on ongelmallista.

Seppänen on valikoinut teksteistä katkelmia ja pannut ne keskustelemaan keskenään. Dramaturgi-ohjaajan oma käsiala näkyy tarinanmuodostuksessa, jossa on miehen ja naisen välistä suhdetta, mutta vielä enemmän kirjoittajan, tekstin ja lukijan tematiikkaa.

Nimihahmo on kirjoituksenopettaja, muusa, guru, himon ja kaipauksen kohde tai lopulta itse teksti, itsenäisenä ja keskustelevana subjektina.

Toisaalta Opettajatar on erittäin hallittu, rytmikäs ja toimiva esitys. Lavalla Laura Laakso ja Antti Suora ovat hyviä, varsinkin aivan suvereeni Laakso. 50 minuuttia kuluu nopeasti.

Toisaalta se turhauttaa. Lyriikka on paljon tiiviimpää ja hitaampaa tekstiä kuin draama. Kun siitä tehdään nopea esitys, syvät merkitykset eivät saa aikaa avautua. Suuri osa taitaa mennä yleisöltä ohi.

Hyvin erityylisten tekstien pintakerrokset keskustelevat. Toki pinnassakin on paljon asiaa: esitys on aika hauska, sekä esiin nousevien oivallusten että esiintyjien intensiivisen ja kommentoivan läsnäolon ansiosta.

Tietysti taide hyötyy tyhjentymättömyydestä, ajatusvelvollisuuden jättämisestä. Opettajattaressa aukot ovat kuitenkin isoja, ja on vaarana, että sisällöstä jää mieleen vain muutama kaunis yksittäinen ajatuskuva.

Teksteille esitys ei yksiselitteisesti tee oikeutta, koska varsinkin runojen oma sisäinen logiikka rikkoutuu. Ehkä se kuitenkin herättää kiinnostuksen hakeutua alkuteosten pariin.

Hetkittäin tulee mieleen hyvin tehty traileri kiinnostavanoloisesta elokuvasta.

Ohjaajan saatesanojen mukaan runous ei ole vaikeaa. Totta, mutta sen toteaa kyllä helpommin vanhanaikaisella, hitaalla kokemismenetelmällä.

Dramatisointi, ohjaus ja äänisuunnittelu: Mirka Seppänen. Tekstit: Leena Inkeri Erkkilä, Tero Hannula, Anne Hänninen, Eine Joutsijoki, Teppo Kulmala, Toivo Laakso, Vesa Lahti, Matti Palm, Harry Salmenniemi, Jouni Tossavainen, Suvi Valli, Katariina Vuorinen, Eero Väänänen. Esiintyjät: Laura Laakso ja Antti Suora.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.