Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto Seita Vuorelalle

Kirjailija Seita VuorelanKarikko-teos on voittanut Aamulehden ja Tulenkantajat-kirjakaupan perustaman uuden Tulenkantaja-palkinnon.

Vuonna 1971 syntynyt kirjailija on lähtöisin Keski-Suomesta. Nykyään hän on turkulainen ja helsinkiläinen. Palkintosumma oli 5000 euroa.

Voittajateos on unenomainen ja syrjäisestä leirintäalueesta oman mystisen maailmansa rakentava kirja. Sitä markkinoidaan englanniksi nimellä Reef.

Vuorelan aiempia teoksia Viima (2006) ja Usva (2009) on jo käännetty useille kielille. Viima on myös palkittu Ranskassa vuoden parhaana nuortenkirjana.

Ensimmäisen Tulenkantaja-palkinnon luovutti voittajalle palkintoraadin puheenjohtaja Sofi Oksanen lauantaina Vihtorin kirjaston kirjamessuilla Tampereella.

Palkintoraati kuvaa Karikkoa yksinkertaisesti hyväksi, innostavaksi kirjallisuudeksi.

– Teos on kerronnaltaan poikkeuksellisen tiivis ja eheä. Sen mystiikka ei tunnu päälle liimatulta, vaan luontevalta. Karikko on upea kuvaus kaikissa kulttuureissa tutusta asiasta: hyvästijätöstä ja irti päästämisestä läheisen kuoleman jälkeen. Tarinan miljööratkaisu nostaa vihdoin arvoonsa ulkomaisissa maagisen realismin kauhukuvauksissa yllättävän väheksytyn ympäristön, 70-lukulaisen syrjäisen leirintäalueen. Land's End Campingin sopukoista päähenkilöt, 14-vuotias Mitja-poika ja hänen veljensä Vladimir, löytävät elämän, jossa kulkea unen ja toden rajamailla ja johon leirintäalueen ihmiset ovat juuttuneet, summaa raadin puheenjohtaja Oksanen.

Kirjailija, kustantaja Oksanen kiitti Vuorelaa kolmesta tärkeimmästä menestystekijästä: omasta kielestä, vahvasta tarinasta ja omaleimaisesta aiheesta, joka on yhtaikaa paikallinen ja syvästi universaali.

Muut ehdokkaat olivat Sami Hilvo (Rouva S.), J.K. Ihalainen (Tisle), Riku Korhonen (Nuku lähelläni), Aki Ollikainen (Nälkävuosi) ja Juha Seppälä (Mr. Smith).