Topi Saha – Kolme veljee

Mikko Siltanen

Reilu parikymppinen laulaja-lauluntekijä Topi Saha teki vaikutuksen muutaman vuoden takaisella debyyttialbumillaan Verta ja lihaa.

Vertailu Joose Keskitalon kaltaisiin nykyfolkkareihin oli väistämätöntä, sillä myös Sahan ilmaisun kulmakiviä olivat riisuttu äänimaisema, kansanperinteestä ammentavat tekstit ja mollivoittoisuus.

Trubaduurilla on toisella albumillaan takanaan iso levy-yhtiö ja jälki on sen mukaista. Kolme veljee on suunnattu isommalle yleisölle, joka sen toivottavasti löytääkin. Levy on edeltäjäänsä tuotetumpi, mutta myös ehdottomasti parempi.

Sahan kirjoittamat laulut ovat kypsempiä, bändisovitukset rikkaampia ja reiluun puoleen tuntiin puristettu kokonaisuus tuntuu varsin eheältä.

Keskitalomaisen saarnafolkin lisäksi Sahan musiikkiin on ilmestynyt tällä levyllä iskelmällisiä vaikutteita. Kaikki mitä tarvitsen -biisissä sukelletaan Tuomari Nurmio -henkisen kapakkajatsin pariin, kun taas Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari tuo mieleen J. Karjalaisen.

Lauluntekijä hallitsee myös perinteisen tarinankerronnan: Vuonna 1929 Näsijärvellä tapahtuneesta Kuru-laivan haaksirikosta kertova samanniminen kappale on ehdottomasti yksi levyn vahvimmista raidoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.