Joonas Konstig – Totuus naisista

Pasi Ahtiainen

Joonas Konstigin Totuus naisista on perinteinen sukupolviromaani. Niinkin perinteinen, että välillä toivoisi eheyden katkeavan kerronnalliseen riskiottoon tai yllättävään katkokseen.

Tarinan keskiössä on keski-ikäinen perheenisä Tapani, joka tuntee ajautuvansa perheestään erilleen kahden tyttären, Ronjan ja Roosan, aikuistuessa ja Tiina-vaimon muuttuessa yhä etäisemmäksi.

Tapani on juuri aloittanut talousjohtajana muovialan yrityksessä ja muuttuva maailma ei sovi vanhanaikaiselle miehelle. Sympatiat ovat kumminkin Tapanin puolella, joka yrittää ymmärtää naisia ja erityisesti ongelmiin ajautunutta nuorempaa tytärtään Roosaa.

Konstigin kieli on sujuvuudessaan ärsyttävänkin hallittua, jos sitä nyt puutteeksi voi sanoa. Varmaotteisuus säilyy myös perheen tyttöjen käyttämässä nuorislangissa, joka on hankalaa hallita muille kuin sen puhujille. Muoti-ilmaisua vilisevä dialogi on juuri niin ärsyttävää kuin se oikeastikin on.

Alkuun tarinassa seurataan idealistista Ronjaa, mutta kerronta kohdentuu myöhemmin tuuliajolla olevaan täysikäisyyden kynnyksellä olevaan Roosaan, josta kehittyy kirjan toinen päähenkilö. Siirtymä tyttärestä toiseen on outo ratkaisu, mutta ehkä perusteltu sillä, että Tapani yrittää vaikuttaa edes nuorempaan vanhemman alkaessa elää omaa elämäänsä.

Tiina jää ulkoapäin läpivalaistuksi psykologivaimoksi, jolla on ollut suhde Tapanin vanhan ystävän ja työkaverin kanssa. Roosan poikaystävä Mico taas ulkomaalaissyntyinen vedättäjä, jonka vaikutuspiiristä Tapani yrittää saada tytärtään pois.

Arkisista tilanteista ja sukupolvien eroista väännetään tarkkaa draamaa. Ihmissuhteiden selvittelyssä mieleen hiipivät pitkäjuoniset realistiset tv-sarjat, etummaisena Kotikatu.

Kirjan nimen mukaista röyhkeyttä ja yliampuvuutta olisi voinut harrastaa enemmän sisäsivuilla, jossa kerrotaan oikeastaan enemmän miehistä kuin naisista.

Intensiteetti kasvaa kyllä lopussa, mutta sen olisi toivotun alkavan aiemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.