Mama

Jarmo Valkola

Argentiinalainen ohjaaja Andrés Muschietti on ylitodellisuuksia jäljittävän kauhun maisemassa ensi-iltaelokuvassaan Mama, jonka taustalla on häärinyt espanjalainen fantasiaelokuvien erikoismies Guillermo del Toro.

Tarina sijoittuu jonnekin Yhdysvaltain pohjoisosiin ja keskittyy kahden kauhuja kokeneen lapsen ympärille. Victoria (Megan Charpentier) ja Lilly (Isabelle Nélisse) löydetään erämaamökistä, jossa he ovat viettäneet viimeiset viisi vuotta vailla ihmiskontakteja.

Tohtori Dreyfuss (Daniel Kash) tutkii heitä ja etsii mahdollista avainta tyttöjen järkyttäviin kokemuksiaan. Heidän setänsä Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) ja hänen tyttöystävänsä, punk-yhtyeessä soittava Annabel (Jessica Chastain) hoitavat heitä. Lucasin loukkaannuttua Annabel jää yksin lasten kanssa ja alkaa epäillä jonkin kummallisen olion asustavan heidän luonaan.

Tästä asetelmasta syntyy yhdenlainen kummitusjaksojen sinfonia, jossa shokkileikkaukset seuraavat toisiaan. Andrés Muschietti lataa teoksen aavemaisilla tunnelmilla, valojen ja varjojen välkkeellä sekä salaperäisellä talon seinissä viihtyvällä hahmolla, joka ilmaantuu esiin aika ajoin.

Tarinassa on hetkittäisiä epäloogisuuksia, sillä osa henkilöistä yksinkertaisesti unohdetaan aina välillä kuvioista, mutta nämä seikat eivät paikoin päällekäyvää kummitusvälkettä juuri haittaa. Temaattisesti kyse on äidin rakkauden suojaavasta ja kaiken ylittävästä voimasta. Varsinainen Mama onkin jäätävä ilmestys, joka aiheuttaa kauhun värinöitä myös katsojassa.

Äänimaisemat ovat erityisen korostuneita tässä paranormaalien toimintojen kuvauksessa, sillä uhkaavia tilanteita syntyy kuin tyhjästä. Mama-elokuvan lopussa koittaa varsinainen surrealistinen ilotulitus kun aavemaisuus saa yhä suuremmat tehot ja kokonaisuus alkaa henkiä kadotettuja unelmia. Muschiettin tyylittelyssä näkyy japanilaisen kauhufantasian vaikutuksia.

Henkilöiden ja kameran liikkeet toistuvat syvätarkkoina ja hiipivinä ja asetelmassa on paikoin oopperallisia sävyjä. Näiden visuaalisesti vaikuttavien jaksojen aikana Muschietti ehtii osoittaa lahjakkuuttaan. Silti Mama ei pärjää del Toron (Orpokoti, Pan’s Labyrinth) alkuperäisteoksille vaikka esimerkiksi Zero Dark Thirty -elokuvasta muistettava Jessica Chastain tekee jälleen hyvän roolityön.

Ohjaus: Andrés Muschietti. Rooleissa: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nélisse. Tyylilaji: kauhu. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.