Arvo Ahlroos – Yön malja pisaroi

Hannu Waarala

Jyväskylässä vuonna 1939 syntynyt hieno tv-dokumentaristi Arvo Ahlroos on myös mielenkiintoinen runoilija. Hän oli perustamassa Keski-Suomen kirjailijat -yhdistystä 1960-luvun alussa ja julkaisi jo tuolloin runoja.

Uudella kokoelmalla Yön malja pisaroi on hieman erikoinen historia. Kokoelma on kirjoitettu 30 vuotta sitten, ja se löytyi tekijän arkistoista kuin sattumalta. Kokoelma sisältää ekspressiivisiä, ”välimerellisiä runoja”.

Runoissa on vahvoja myytillisiä aineksia. Eroottisesti ja aistillisesti virittyneiden runojen taustalla hengittävät alkukuvat, elementit, kohtalottaret, antiikin tarustojen jumalat.

Toisin kuin saksalaisen romantikon Friedrich Hölderlinin (1770–1843) runoudessa, Arvo Ahlroosin kokoelmassa jumalat eivät ole vetäytyneet totaaliseen hiljaisuuteen. Kokoelmassa jumalat puhuvat Eroksen kieltä ja virittävät sillä tavoin ansoja ihmisen hurmioitumisen hetkille.

Eros saa vitaliteettia välimerellisestä valosta ja runo selkeästä horisontaalisesta näkymästä. Kieli kylpee tunnelmoivissa kuvissa. Joskus kuvan ja patetian suhde on kuitenkin turhan ekspressiivinen, sentimentaalinen ja ylitsekäyvä; toisaalta näissä runoissa on melkeinpä nuorukaisen tunteellista vilpittömyyttä.

Joskus romanttiseen ja aistilliseen asenteeseen tulee Ahlroosin runossa moderni ironinen vivahde, eräänlainen rajapinta vanhan ja uuden kirjoittamisen välille.

Viittaus Arthur Rimbaudin kuuluisimpaan runoon kääntää romanttisen paatoksen kivasti päälaelleen.

Meri/ rannoilta ikuista ikäväänsä huokuva/ sydämeni purren valitus// Pakenen humaltuneella venheellä/ ja palaan/ juopuneessa purressa

Joskus elämä näyttäytyy Ahlroosin runoissa kuin animaatioelokuvassa, toisinaan taas turistisaari Teneriffa paljastaa historiallisen alitajuntansa, nykyhetken barbarian ja menneisyyden suuruuden hetkien ristiriidan. Teneriffalla on verinen taustansa, historiallinen ja poliittinen taakkansa.

Tänään Francon kuolinpäivänä / tänään ja aina iäisyyden matkamies/ Muinaisajan kansan varjo/ leijailee saaren yllä/ kuin naurava varis Hadeksen mafioso/ ja balsamoidut tavat/ vahtivat kävelyäsi/ alastonta julkeuttasi/ lukemattomin silmin.

Kuin Lorcaa, joka ikävystyy Teneriffan lomaparatiisissa!

Yön malja pisaroi on hyvin elementaarista, aistivoimaista ja aistillista runoa, meillä siinä suhteessa harvinaisempaakin. Kaikkinensa kokoelma saa lukijan otteeseensa, tunnelmien ja vaikutelmien elävään piiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.