Jyväskylän Työväen Teatteri – Varttitunti enkelin seurassa

Jorma Pollari

Aleksander Vampilov (1937–1972) oli Neuvostoliitossa kuuluisa näytelmäkirjailija, jota on ihmisluonteen satiirisen tuntemuksensa ansiosta verrattu itseensä Anton Tšehoviin. Eikä aiheetta: hänen yhden näytöksen komediansa 50 vuoden takaa, Varttitunti enkelin seurassa, on herkullinen analyysi ihmisen epäluuloisuudesta yllättävän hyväntahtoisuuden kohteena.

Kaksi votkaan menevää työläistä (Esko Virkki, Jorma Soisalo) keksivät krapulalääkkeekseen huutaa hotellihuoneensa ikkunasta kadunkulkijoille vetoomuksen: antakaa meille sata ruplaa! Ihme ja kumma: kadulta tulee ystävällinen agronomi Chomutov (Kari Otollinen), joka kaivaa lompakostaan miehille pyydetyt rahat.

Mikä tämä mies on? Mitä hän juonittelee? Ei kai kukaan luovu noin vain isosta rahasummasta auttaakseen toista? Kätyri? Vakooja? Rikollinen? Lurjus?

Myös muut hotellivieraat ja työntekijät sokeutuvat ajatuksistaan, ja auttajasta tuleekin yhtäkkiä uhri, kovan kohtalon kokeva miespolo. Näytelmän teema ruoditaan pohjia myöten kolmessa vartissa.

Vampilovin teksti on hauska, koska sen tyypit ovat niin inhimillisiä ja henkilöasetelmat niin hedelmälliset.

Jyväskylän Työväen Teatterissa Antero Leppäsen ohjauksessa tästä episodimaisesta draamatuokiosta kehkeytyy mukava teatterivälipala aikuisen makuun.

Lavastus on kerrassaan vaikuttava. Intiimi sisätila hieman nuhjuisessa ympäristössä on mitä sopivin neuvostoliittolaisen koreilun tyyssija. Kiehtova tunnelma syntyy siten jo ulkoisista puitteista. Musiikki slaavilaisine melodioineen tarttuu näytelmän alkua odotellessa. Ainola on elämyksellinen paikka!

Henkilöohjauksessa Leppänen luo tasavahvan esityksen, jossa sattuman yhteen saattamat erilaiset ihmiset risteilevät luontevasti omine motiiveineen.

Työryhmä puhaltaa samaan hiileen, jolloin säröjä ei synny. Äänenkäytössä on silti tarpeetonta ylivoimaa – nythän ei olla ulkoteatterissa eikä volyymia voi oikein roolinkaan kautta perustella.

Yleisön kanssa lähes polvikosketuksessa ollessaan näyttelijät ovat suurten haasteiden puristuksessa, mutta tästäkin paineesta porukka selviytyy hienosti. Monia katsojia jää varmaankin harmittamaan ainoastaan harvinaisen näytelmäpalan lyhyt kesto. Mutta kun jää nälkä, silloinhan esitys on onnistunut valloittamaan.

Käsikirjoitus: Aleksander Vampilov. Ohjaus: Antero Leppänen. Musiikki ja tehosteet: Matti Lindén. Rooleissa: Esko Virkki, Jorma Soisalo, Satu Saikkonen, Anne Hooli, Kari Otollinen, Olli Suhonen, Nina Juhonen, Immo Paananen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut