Mahtava Oz

Jarno Lindemark

Sam Raimin ohjaama Mahtava Oz leikittelee kunnianhimoisesti vanhan ajan glamourilla ja satujen magialla, 3D-digitaalitehosteita näyttävästi hyödyntäen.

Elokuvan inspiraationa on tietysti Victor Flemingin klassikkoelokuva Ihmemaa Oz vuodelta 1939 ja L. Frank Baumin romaani. Nyt saamme tietää, kuinka Ozin velho päätyi kyseiseen Ihmemaahan ja kuinka Oz joutui tekemisiin kolmen noidan kanssa selvittäessään Ihmemaan olemusta.

Ozin velhoa esittää karismaattinen James Franco. Hän ei yllättäen ole täysin vakuuttava näytellessään velhon moraalista häilyvyyttä ja muutosta lipevästä tusinataikurista hyväksi maailman haltijaksi ja romanttiseksi sankariksi.

Michel Williams on loistava näyttelijä, mutta harmi kyllä hänen noitahahmossaan Glindassa on hyvin vähän mitään kiinnostavaa. Samaa voi sanoa Mila Kunisin esittämästä naiivista Theodorasta, josta puuttuu mysteerisyys. Rachel Weiszin esittämä Evanora on kieltämättä kyllä kaunis, mutta kuolettavan tylsä.

Näistä hahmoista, kuten tarinasta yleisemminkin, puuttuu salakavala huumori, pelottavuus ja magian tuntu, jotka tekivät Flemingin elokuvasta klassikon. Tarina voisi olla dramaattisempi ja tunteellisempi.

Vaikuttavuus jää enimmäkseen näyttävien tehosteiden varaan, kun Spiderman-elokuvista tunnettu Raimi taikurin lailla vaihtelee kohtausten väritystä mustavalkoisista lähes kirkuvan värikkäisiin, joskin kliinisiin unikuviin.

Kuvat tuntuvat täyteen ahdetuilta, joten katsojan omalle mielikuvitukselle jää niukasti tilaa. Ozin ihmemaa tuntuu ihmeelliseltä vain hetkittäin.

Ohjaus: Sam Raimi, Käsikirjoitus: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire, kuvaus: Peter Deming, Musiikki: Danny Eflman. Päärooleissa: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz. Tyylilaji: 3D-toimintaseikkailu. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.