Viru – Tarinoita hotellista

Jarmo Valkola

Viru - Tarinoita hotellista on Taru Mäkelän ja Tuuli Kuittisen käsikirjoittama ja Mäkelän ja Jolle Onnismaan ohjaama dokumenttielokuva, joka pohjaa näkymänsä Sakari Nupposen vuonna 2007 ilmestyneeseen kirjaan Aikamatka hotelli Viruun. Kirja ja elokuva kertovat Viru-hotellin kiinnostavan rakennushistorian, jota elokuvassa erityisesti kuvitetaan laajalla arkistomateriaalien käytöllä.

Viru-hotellilla on niin suomalaisten kuin virolaistenkin keskuudessa legendaarinen maine. Rakennus valmistui nykyiselle paikalleen toukokuussa vuonna 1972 ja on siitä lähtien hallinnut Tallinnan kaupunkikuvaa. Sen suureellinen julkisivu sijaitsee aivan Tallinnan vanhan kaupungin portin lähellä ja tätä arkkitehtonista yhdistelmää kuvaa yksi Mäkelän dokumentin monista haastateltavista lähinnä järkyttäväksi.

Rakennusmiehiä ja muita Virun vaiheissa mukana olleita haastatellaan dokumentissa tiiviisti. Myös Sofi Oksanen on mukana kertomassa perheensä taustoja. Hotellia sanottiin aikoinaan ”valkoiseksi taloksi” tuolloin tummassa ja huonosti valaistussa neuvostotodellisuudessa. Siitä muodostui kuitenkin kaupungin keskus monine erikoisine varietee-ohjelmineen ja valuuttabaareineen.

Kuten tunnettua niin hotellin vieraskirjaan ovat nimensä jättäneet muun muassa Persian shaahi, ensimmäinen naiskosmonautti Valentina Tereskova, Apollo-astronautti Neil Armstrong, näyttelijä Elizabeth Taylor ja laulaja Alla Pugatshova monien suomalaisjulkkisten ohella.

Dokumentissa runoilija Arja Tiainen kuvaa menneitä kirjailijavierailuja Tallinnaan. KGB:n huvittavuuksiin menneet vakoilut ja kuvaukset suomalaisten toikkaroinneista kuuluvat luonnollisesti Virun värikkäisiin vaiheisiin.

Putkakomennukset olivat tuolloin arkipäivää. Paita auki ja arpia näytettiin, toteaa eräs haastatelluista. Hotellit olivat myös ilotaloja ja Intouristin matkaoppaat tekivät kaikista ryhmistä selvityksiä. 1990-luvun alussa, Viron itsenäistymisen aikoihin KGB muutti pois hotellista ja uudenlainen aika alkoi.

Vuonna 1994 hotelli siirtyi suomalaisomistukseen ja noista muuttuneista ajoista antaa silloin Viru-hotellin johtajana toiminut Yrjö Vanhanen varsin yksityiskohtaista kuvausta.

Viru - Tarinoita hotellista on kaikin puolin asiallinen, tarkkanäköinen ja kiinnostava dokumentti, joka vivahteikkaasta sisällöstään huolimatta vaikuttaa hieman kuivakalta. Virun menneen rempseyden ja rivakkuuden olisi toivonut heijastuvan vaihtelevammin myös teoksen sisällölliseen otteeseen.

Ohjaus: Taru Mäkelä, Jolle Onnismaa Lukija: Seela Sella. Tyylilaji: dokumentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.