Maria Ylipää – Onerva

Kirsi Taivainen

Maria Ylipää on julkaissut ensimmäisen soololevynsä, jossa laulelma ja taiteellisuus ryyditetään ripauksella kansanmusiikkia. Laulut perustuvat Anna-Mari Kähärän sävellyksiin ja L. Onervan vahvoihin runoihin. Kun lauluihin löytyy kohtalonomainen tulkinta, laulaja on omimmillaan: nyanssit vaihtelevat eivätkä jää korkeuksiin kireinä. Paikoin Ylipää pysähtyy puhuttelevasti sanojen ääreen. Joskus näyttelijän maneerit kuuluvat yli-innokkaana esiintymisenä.

Kähärän sävellykset ja sovitukset ovat taidokkaita ja niihin on saatu vuorotteleva, pinnassa kulkeva laulun, lämpimästi soitettujen instrumenttien harmonia ja kerroksellisuus. Kähärän ote on kauttaaltaan tunnistettava. Musiikki johdattaa vaikeidenkin tekstien luokse.

L. Onervan runojen vaikuttavuus vaatii keskittymistä. Uhkana on tekotaiteellinen esittävyys, jos runojen ytimeen ei tarpeeksi syvennytä. Parhaimmillaan soitinten ja laulajan kohtaamisessa on mietteliään kohtalokasta rytmien tipahtelevuutta ja unenkaltaista rakkauden ja hiljaisuuden läsnäoloa.

Levyn teko on varmasti ollut työteliäs prosessi. Runojen sielukkuutta on tavoitettu muun muassa kappaleissa Credo, Sä menet pois ja Yössä valvon. Levyn kokonaisuus on tasapainoinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.