Keuruun Talkooteatteri – Vilgot – seikkailija

Jorma Pollari

Keuruun Talkooteatteri ei yllä tämän kevään produktiollaan samalle tasolle mitä nähtiin Päällystakin yhteydessä aiemmin. Esityksen muoto jää hataraksi ja sen rytmi on hukassa, ainakin vielä ensi-illassa.

Suomenruotsalaisten kirjailija Bengt Ahlforsin (s. 1937) ja professori Lars Huldénin (s. 1926) vuonna 2001 kirjoittama näytelmä Vilgot – seikkailija on veijaritarina kieltolain ajoilta. Se on arkistoitu musikaalina, mutta määrätietoisesti ohjattuna se voisi olla myös trilleri, melodraama tai farssi – mutta ei kaikkea tätä samanaikaisesti.

Keuruun Talkooteatteri on sovittanut musikaalista oman versionsa, jossa Lasse Mårtenssonin musiikkia on karsittu pois, mutta jätetty silti pari laulua laulettavaksi ja jokunen ilmeisesti lausuttaviksikin mukaan. Replikointi kuulosti niin runolliselta välillä.

Laulut olisi kannattanut karsia kokonaan pois ja jättää vain piano taustalle luonnehtimaan tunnelmaa. Nyt laulua on liian vähän, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Esitys kaipaa kovasti vauhtia ja tiheitä rytminvaihdoksia, jotta näytelmän muoto olisi selkeä ja siitä saisi otteen. Esittäjissä nimittäin on potentiaalia.

Jukka Piispanen sopeutuu hyvin – jälleen kerran – luikurimiehen rooliin. Hänen viinaa salakuljettava Vilgotinsa on lipevä, notkea ja tahmainen tyyppi, johon Piispanen pystyy taidokkaasti luomaan tarvittavat elementit. Hän on esityksen tähti.

Mutta muutkaan roolisuoritukset eivät syö maata tähden alta. Näytelmän vastavoimana raittiusaatteen puoltajat tarjoavat koomista tykitystä viinaan meneville elämännautiskelijoille. Näistä napakoista kohtaamisista syntyvät esityksen onnistuneimmat hetket. Huumoria on tilanteissa enemmän kuin tekstissä.

Ohjaaja Eine Joutsijoella on ilmeinen kyky rohkaista esittäjät antamaan parastaan ja tukemaan toisiaan näyttämöllä. Silti innokkaimmat saavat revitellä vähän liiankin kanssa ja näytellä yli, mikä syö taas kokonaisuudesta uskottavuutta. Yhteiseen hiileen puhaltaessa esityskertojen myötä tämäkin produktio hehkuu varmasti mainetta ja kunniaa jo 35 vuotta toimineelle teatterille.

Teksti: Bengt Ahlfors, Lars Huldén. Ohjaus: Eine Joutsimäki. Rooleissa: Emmi Aihos, Pentti Joutsmäki, Salli Kajosmäki, Juha Kaski, Mari Lampinen, Harri Linna, Maire Mäkinen, Pekka Mäkinen, Jukka Piispanen, Auli Rannikko, Irma Rönni, Noora Tapaninen, Pertti Wallenius, Tarja Äijö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.