Pilvikartasto (Cloud Atlas)

Jarmo Valkola

Pilvikartasto perustuu David Mitchellin romaaniin, jonka eri tarinoista saksalainen Tom Tykwer ja puolalais-amerikkalaiset Lana ja Andy Wachowski ovat ohjanneet huiman sykkeisen, todellisuuden ja fantasian leikkautuvia sävyjä hahmottavan vierailun elämisen tasoihin ja merkityksiin. Kyse on menneen ja tulevan välillä keinuvasta audiovisuaalisesta sinfoniasta, jonka sisällä kulkee kuusi eri kerrontalinjaa.

Ensimmäinen tarinoista sijoittuu Tyynenmeren saarille vuonna 1849, jolloin Adam Ewing (Jim Sturgess) on purjehtimassa kotiaan kohti seuranaan häntä hoitava lääkäri (Tom Hanks) ja laivaan itsensä salakuljettanut orja (David Gyasi). Seuraava tarina tapahtuu vuoden 1936 Englannissa, jossa Robert Frobisher (Ben Whishaw) erotetaan rakastetustaan Sixsmithistä (James D’Arcy) ja hänestä tulee tunnetun säveltäjän Vyvyan Ayrsin (Jim Broadbent) apulainen.

Kolmannessa tarinassa journalisti Louisa Rey (Halle Berry) jäljittää suuryhtiöiden salaisuuksia vuoden 1973 San Franciscossa ja neljännessä, vuoden 2012 Lontooseen sijoittuvassa kerronnassa, kirjakustantaja Timothy Cavendish (Jim Broadbent) pakoilee väkivaltaisia velkojiaan ja huomaa joutuneensa omituiseen hoitokotiin.

Viides on futuristinen vuoteen 2144 sijoittuva kronikka, joka kuvaa ohjelmoituna tarjoilijana työskentelevää Sonmi-451 -nimistä naista (Doona Bae) Uuden Soulin maisemissa. Hänellä on sittemmin myyttinen asema kuudennessa osiossa, pari sataa vuotta myöhemmässä tulevaisuudessa, jossa ihmiset ovat joko luolametsästäjiä tai taivaalta ilmaantuvia astronautteja.

Elokuvassa nämä eri kerrontatasot liukuvat toisiinsa hetki hetkeltä ja ohjaajien yhteisenä saavutuksena voidaan pitää tästä syttyvää kokonaisuuden moninaisuutta. Samat näyttelijät esiintyvät teoksessa useissa eri rooleissa, mikä lisää kerronnan sujuvuutta ja aitoa ilmeikkyyttä.

Tarinoita yhdistäviä seikkoja ovat syntymämerkit, vapauden haaveet, taiteen ja erityisesti musiikin läsnäolo sekä rakkauden ja paikoin hiipivän tuhon ennusteet. Tykwerin (Juokse. Lola, juokse) ja Wachowskien (Bound, Matrix-elokuvat, Speed Racer) Pilvikartastossa katsojasta tulee kerronnan sisäinen aikamatkustaja, joka liikkuu näissä väliin yhtenevissä ja väliin eriytyvissä mielikuvien planeetoissa kuin elämän ja kohtalon vääjäämättömiä lakeja seuraten.

Toiset näyttelijöistä ylittävät vahvan meikkauksen avulla myös rotu- ja sukupuolirajoja – ehkä ainoastaan Tom Hanks on selkeästi tunnistettava kaikissa eri rooleissaan. Korealainen Doona Bae uppoutuu erityisen eläytyvästi rooleihinsa. Halle Berrylla on useita hienoja suorituksia ja Jim Broadbent luo koomista pilkettä Lontoo-jaksoon.

Tulevaisuuteen sijoittuvat science fiction -jaksot kohoavat visuaalisessa vaikuttavuudessaan muiden tarinoiden yläpuolelle. Niiden miljöökuvaus on erityisen herkullista. Elokuvan muoto, värien ja ilmaisukeinojen rohkeus tekevät sen, että omaperäiset ja yllättävät dramaturgiset oivallukset seuraavat toisiaan ja Pilvikartastosta muodostuu omalla tasollaan vuoden kunnianhimoisin teos.

Ohjaus: Tom Tykwer, Andy

Wachowski, Lana Wachowski.

Rooleissa: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon. Tyylilaji: draama, sci-fi. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.