Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskyläläismies rummuttaa Rion yössä: "Isotkin tädit pikku bikineissä"

Rio de Janeirossa hikoillaan parhaillaan sambakarnevaaleissa 30 asteen helteessä. Sambakoulujen välisiin kilpailuihin osallistuu myös mies Jyväskylästä, 40-vuotias Sami Kontola, joka elää ja työskentelee valtaosan vuodesta Brasiliassa.

Maailmalle Rion karnevaalit näkyvät pääasiassa vähäpukeisina tanssijoina, jotka ketkuttelevat samban rytmeissä kaduilla ja esiintymisareenoilla.

– Brasilialaiset ovat aika estottomia pukeutumisessaan varsinkin karnevaalien aikana. Isoillakin tädeillä saattaa olla pienet bikinit ja lyhyet minisortsit, Kontola kertoo paikan päältä.

Kontolan mukaan tämä johtuu kuuman kelin ja karnevaalihumun lisäksi brasilialaisesta luonteenlaadusta.

– Täällä on mielestäni armeliaampi ihmiskäsitys kuin Suomessa. Ihminen koetaan kauniiksi kiloistaan huolimatta, eikä riettaaksi katsota ketään, joka nauttii elämästään ja tanssii sambaa vähäpukeisena.

Vuonna 2007 Brasiliaan muuttanut Sami Kontola osallistuu karnevaaleihin kuuluisan Mangueira-sambakoulun riveissä. Caixa-rumpua soittava Kontola on tiettävästi ainoa eurooppalainen Mangueirassa, joka koostuu 400–500 soittajasta.

– Minä olen vielä oppipoika heidän rinnallaan, jotka ovat soittaneet tässä ryhmässä jopa 50 vuotta, sanoo Kontola, joka leipätyökseen tulkkaa ja tekee toimittajan hommia.

Suomessa klassista musiikkia opiskellut ja iskelmätähtien kanssa keikkaillut Sami Kontola astuu sambakoulunsa kanssa esiintymisareenalle maanantai-iltana.

Viikonlopun hän on ottanut rauhallisesti orastavan flunssan vuoksi.

– Sambakarnevaalit näkyvät täällä kaikkialla. Menitpä minne tahansa, törmäät torvensoittajiin ja tanssijoihin. Satoja kulkueita on siellä täällä, ja yöbileet loppuvat usein vasta aamuviiden korvilla, Kontola kertoo.