Vangit opettelevat arjen taitoja vapauttamisyksiköissä

STT

Vankien paluuta siviilielämään pyritään helpottamaan vapauttamisyksiköissä. Oulun vankilan yhteyteen avattiin hiljattain yksikkö, jossa vangit opettelevat ohjaajien avulla arjen taitoja. Vangit käyvät kaupassa, tekevät oman ruokansa ja pesevät pyykkinsä. Päiväohjelmaan voi kuulua myös opiskelua, töissä käyntiä ja esimerkiksi Kela-asioiden hoitamista.

- Tämä ei ole mikään täyden palvelun talo. Vanki joutuu laittamaan itsensä likoon, kertoo rikosseuraamusesimies Ritva Jalonen.

Yksikössä on paikka 12 miehelle ja kahdelle naiselle. Paikat ovat haluttuja, sillä ne ovat liki koko ajan täynnä. Oulun vapauttamisyksikkö on ainut, jossa on paikkoja myös naisille.

Ensimmäinen vapauttamisyksikkö perustettiin Kuopion vankilaan vuonna 2010. Tampereella ja Helsingissä vangeille ostetaan vastaavanlaisia palveluja yksityiseltä palveluntuottajalta.

- Tänä päivänä nähdään tärkeäksi, että vanki vapautetaan hallitusti ja asteittain. Samalla kun vapautuminen lähestyy, valvonta vähenee ja henkilön oma vastuu lisääntyy, sanoo kehitysjohtaja Kirsti Kuivajärvi Rikosseuraamuslaitoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut