Lehti: Ledit voivat häiritä televisiota tai tietokonetta

Ledit voivat häiritä televisiota tai tietokonetta. Matti Salmi

Jonna Rusanen, STT

Jos televisiosi ruudussa on ylimääräisiä viivoja, radiosi särisee tai tietokoneesi käyttäytyy oudosti, syy voi olla taloyhtiösi led-valaisimissa. Asiasta kertoo Suomen Kiinteistölehti.

Energiaa säästävät led-valaisimet ovat yleistyneet sekä kodeissa että taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa. Syynä häiriöihin onkin lehden mukaan se, että uusia led-valaisimia ja rakennettuja sähköjärjestelmiä ei aina ole sovitettu riittävän hyvin toisiaan vastaaviksi. Valaisimet saattavat lähettää herkimpiä laitteita haittaavaa häiriösäteilyä.

Sähkölaitteen pitäisi toimia moitteettomasi saman käyttöympäristön laitteiden kanssa. Kiinteistölehdessä ylitarkastaja Hanna Mustonen Tukesista kertoo, että näin ei kuitenkaan aina ole. Siksi esimerkiksi televisiokuvan häiriöt voivat selittyä valaisimien liiallisella häiriösäteilyllä.

Tukesin tutkimuksissa ilmeni jo vuonna 2011, että yli kolmasosa testatuista led-tuotteista lähetti ympäristöönsä sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä.

Lähes puolet testatuista tuotteista tuotti sähköverkkoon niin sanottuja harmonisia virtoja yli valaistustuotteille sallitun määrän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.