Kaivoksia ja energiaa

Pekka Mervola

Talvivaaran kaivos on ollut pahoissa ongelmissa viime viikkoina. Yhtiön altaista vuotaneet vedet ovat saastuttaneet lähiluontoa ja alapuolisia vesistöjä. Tilanne on kamala ja epäonnistuminen suomalaiselle kaivosteollisuudelle. Se kalvaa pitkään kaivosalan mainetta maassamme.

Toinenkin suuri hanke eli Fennovoiman ydinvoimalan aiottu rakentaminen Pyhäjoelle on ongelmissa. Saksalainen Eon jätti hankkeen. Fennovoiman omistajakunnassa on epävarmuutta ja koko voimalan rakentaminen on uhan alla. Nyt näyttää jopa todennäköisemmältä, että Fennovoima ei voimalaa Pyhäjoelle koskaan rakenna.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle ei nykyisillä energian hinnoilla ole koskaan kannattavaa.

Talvivaaran ongelmat ovat saaneet julkisuudessa suhteettomat mitat. Kaivostoiminta on säännellyssä Suomessa varmasti turvallisemmin ja ympäristöystävällisemmin hoidettua kuin monessa Afrikan tai Aasian maassa.

Kaivostoiminta on järkevää myös Suomessa. Se tuo teollisuutta ja toimeentuloa maahan. Maailmalla on kysyntää raaka-aineista, emmekä me voi lähteä siitä lähtökohdasta, että Suomesta ei mitään kyllä kaiveta mutta tavaroita me suomalaiset kyllä täydellä höyryllä ostamme ja kulutamme.

Vähän sama vaivaa Fennovoimassa. Ihmiset kyllä pistävät töpseleitä seinään ja käyttävät sähköä. Silti ydinvoimala nähdään kielteiseksi asiaksi. Myös tuulivoimalan rakentamista vastustetaan aika usein lähialueilla. Samoin vesivoimalan tai suuren Keljonlahden kaltaisen voimalan.

Aina ollaan vastaan, mutta tavarat, energia ja toimeentulo kyllä pitäisi automaattisesti saada.

Yhteiskuntaa on rakennettava pitkällä tähtäimellä. Se vaatii kaivoksia ja ydinvoimaloita ja monia tuulivoimaloita.

Kaiken pysähtyminen on yhteiskuntamme suuri uhka.

Kirsti Paakkanen ja Antti Tanskanen tulivat Talouselämä-lehden tuoreimmassa numerossa nimetyksi sadan merkittävimmän suomalaisen yritysjohtajan joukkoon.

Paakkanen (s.1929) on Saarijärveltä noussut Marimekon mahdin palauttaja ja mainostoimistomaailman ex-vaikuttaja. Tanskanen (s. 1946) on ollut Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori ja rehtori. Hänen pääjohtajakaudellaan Osuuspankkiryhmä osti vakuutusyhtiö Pohjolan.

Löytyy listalta paljon myös muita Keski-Suomessa vaikuttaneita ja maakunnan kehitykseen vaikuttaneita johtajia. Heidän joukossaan on muun muassa Yhtyneitä paperitehtaita johtanut Niilo Hakkarainen, ”Nuuka-Niilo”.

Ammattiurheilijat optimoivat usein verotusta. Suomalaiset formula- ja rallikuskit sekä alppihiihtäjät ovat pitäneet kirjojaan Monacossa tai jossakin muussa keskisen Euroopan edullisen verotuksen maassa.

Kuukauden takaiset verotiedot kertovat myös myönteisiä asioita. JYPin kanadalainen tähtihyökkääjä Eric Perrin maksaa reilusti tuloveroja Suomeen. Ihailtavaa toimintaa kiekkotähdeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut