Ongelmakuntien kerrottava liitoskumppani vuoden sisään

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan kuntarakennelaki viivästyy aikataulustaan muutamia viikkoja tai kuukausia. Jussi Miettinen

STT

Tulevien kuntaliitosten kuviot alkavat olla tiedossa viimeistään ensi vuoden lopulla. Kuntien pitää silloin marraskuun loppuun mennessä kertoa, minkä kunnan tai kuntien kanssa itse kukin niistä selvittää yhdistymistä.

Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan selvitysvelvollisuus koskee käytännössä kaikkia kuntia. Selvitykseen velvoittavat ehdot ovat sen verran tiukat.

Kaksi ja puoli sataa kuntaa joutuu aloittamaan yhdistymisvalmistelut jo sen vuoksi, että niissä on nyt asukkaita vähemmän kuin 20 000.

Muilla selvitysvelvollisuus tulee vastaan helposti jo siksi, että kunnissa ei ole tarpeeksi työpaikkoja väestöön nähden, merkittävä osa kuntalaisista käy työssä oman kunnan ulkopuolella tai kunnat ovat kasvamassa yhteen.

Kuntarakennelakia valmistellut ministerityöryhmä viimeisteli ehdotuksensa tänään. Ehdotuksen pääkohdat, kuten kuntien yhdistymiseen ohjaavat kriteerit, hallitus linjasi jo viime kesänä.

Samalla hallituksessa syntyi sopu eräistä sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen eli niin sanotun sote-uudistuksen linjauksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut