Naiset veivät Finlandia-palkinto-ehdokkuudet

Naiset veivät historiallisesti viime vuonna kaikki kuusi Finlandia-palkinto-ehdokkuutta. Palkinto myönnettiin lopulta Rosa Liksomille (kolmas oikealta). Markku Ulander

STT

Naiset veivät historiallisesti kaikki kuusi kirjallisuuden Finlandia-palkinto-ehdokkuutta.

Ehdokaskatraan kokenutta kaartia edustavat Laila Hirvisaari kirjallaan Minä, Katariina, Rosa Liksom teoksellaan Hytti nro 6 ja Kristina Carlson romaanillaan William N. päiväkirja.

Esikoiskirjailijoista ehdolla ovat Jenni Linturi kirjallaan Isänmaan tähden ja Laura Gustafsson romaanillaan Huorasatu. Kuudes ehdokas on Eeva-Kaarina Arosen Kallorumpu.

Finlandia-lautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuuskriitikko Hannu Marttila arvioi, että vuosi 2011 muistetaan Suomen viime sotia käsittelevän kaunokirjallisuuden sukupolven- ja myös sukupuolenvaihdoksesta.

- Nuoret naiskirjailijat kirjoittavat sodasta luultavasti monipuolisemmin kuin siitä on Suomessa ennen kirjoitettu. Viime vuosien tietokirjallisuudestakin voi päätellä, että kotirintaman ponnistukset ja vaikeudet on alettu entistä luontevammin tunnustaa osaksi yhteistä selviytymistaistelua.

Pelkästään naisten muodostama ehdokasjoukko sai Marttilan tekemään johtopäätöksen.

- Ehkä on aika unohtaa fraasi, että on kirjallisuutta ja naiskirjallisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.