Kaukaa kouluun

Taru Lampinen

Pimeä syksy alkaa helposti ahdistaa. Päivät tuntuvat kuluttavan lyhyiltä. Aamuisin herääminen on entistäkin vaikeampaa ja kouluun lähteminen tuntuu olevan joillekin ylitsepääsemätön peikko. Kylmään aamuun ei huvita lähteä suksimaan.

Aamujen vireystilaa ei helpota se, että kouluun on pitkä matka. Kun itse aloitin lukion Lyseossa kaksi vuotta sitten, koulumatkani piteni alle kilometristä 40 kilometriin. Monilla matka on vielä pidempi. Etenkin alkuvaiheessa matka ja siihen kuluva aika ahdisti. Ajan myötä siihen on tottunut, mutta mukavaa siitä ei ole tullut.

Kun kaverit asuvat lähellä keskustaa, heidän on helppo lähteä esimerkiksi leffaan illalla. Olen huomannut sosiaalisten suhteideni kärsivän välimatkasta, koska kulkemista joutuu järjestelemään muita vaikeammin. Iltaisin kotini saattaa olla julkisten liikenneyhteyksien saavuttamattomissa tai vaikka kyyti järjestyisikin, saatan olla aikaisen herätyksen takia niin väsynyt, että en enää edes jaksa jäädä kaupunkiin. Pitkä matka vaikeuttaa myös harrastamista, koska pienellä paikkakunnalla ei useinkaan ole tarjolla juurikaan harrastustoimintaa. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa kaukaa tulevan nuoren päivät venyvät kohtuuttoman pitkiksi kun harrastukset ovat niin myöhään illalla. Tai sitten harrastaminen estyy matkan takia kokonaan – niin kävi minulle.

Koulumatkan pituuteen liittyy monenlaisia ongelmia, joiden ratkaiseminen ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla mahdollista. Kouluja ei pitäisi sen vuoksi välttämättä lisätä, vaikka kaikilla paikkakunnilla ei olekaan mahdollisuutta toisen asteen koulutukseen. Opetuksen laatu saattaisi kärsiä, eivätkä uudet investoinnit ole muutenkaan realistisia, mutta nykyisten oppilaitosten säilymisestä pitäisi huolehtia. Se vaatii taloudellisia uhrauksia, mutta eikö nuorten hyvinvointi ole sen arvoista?

Kohtuullisen kokoiset koulut sopivan välimatkan päässä palvelevat kaikkien etua, kun nuoret voivat hyvin. Arki tuottaa keskivertonuorelle muutenkin tarpeeksi huolia. Koulumatkan ei pitäisi olla niistä yksi.

Kirjoittaja opiskelee kolmatta vuotta Jyväskylän Lyseon lukiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut