Jokainen ehdokas laskekoon itse äänensä

Jorma Rahkonen

Onko ihme, että Jyväskylän taloutta ei saada kuntoon? Numerot tuntuvat olevan liian vaikeita ymmärtää tässä kaupungissa, sillä kunnallisvaalien ääniä on laskettu tähän mennessä ties kuinka monta kertaa.

Viimeksi ääniä ovat laskeneet demariehdokkaat Pertti Reinikainen ja Simo Halttunen, jotka taisivat olla tarkempia kuin viralliset laskijat. Kohtalon ivaa on, että ainoat laskutaitoiset eivät itse pääse valtuustoon. Ääniä kertyi heille liian vähän, vaikka miehet laskivat äänensä itse.

Jatkossa Jyväskylä voikin säästää, kun kaikki ehdokkaat pannaan laskemaan äänensä itse. Suljetaan neljän vuoden kuluttua kuntavaaliehdokkaat yhteen isoon saliin vaali-iltana. Paavillisesti voisi ehdottaa, että ehdokkaat päästetään pois salista, kun valkoinen savu nousee piipusta yksimielisen kuntavaalituloksen valmistuttua.

Se olisi sitä omavalvontaa, joka on muillakin aloilla lisääntynyt viime vuosina.

 

Viestintävirasto muisti vielä yhdellä tv-maksulaskulla. Ensi vuoden alussa siirrytään Yle-veroon, joka maksetaan muiden verojen mukana.

Viimeinen maksukirje saa varmaan monen tuntemaan itsensä vanhaksi, sillä Viestintävirasto olettaa, että lupia on tullut maksettua aika pitkään.

– Radiolupamaksuja, myöhemmin tv-lupa- ja tv-maksuja alettiin periä vuonna 1927 ja niitä kerättiin 85 vuotta. Viestintävirasto kiittää Teitä näistä vuosista, virasto totesi kirjeessään.

Itse luulin, että olen maksanut tv-luvan vasta 1980-luvun alusta lähtien, mutta kyllä virasto tietää asian paremmin.

 

Talvivaaran Kaivososakeyhtiötä haukutaan ihan aiheellisesti. Ylimielinen ympäristön pilaaminen on erittäin surullista.

Tässä tapauksessa firman nimenkin olisi pitänyt soittaa hälytyskelloja, vaikka yritys Sotkamon Talvivaarassa toimiikin. Talvivaara osoitti, että sen toiminnan takia talvi on suuri vaara ainakin Kainuussa.

– Sotkamossa bisneksen tekemisen vireys ja luonnonläheisyys viihtyvät vierekkäin, Sotkamon kunnan sivuilla hehkutettiin vielä perjantaina, kun Talvivaaran tuoreinta epäonnistumista oli puitu julkisuudessa liki viikko.

 

Talvivaaran suurin omistaja Pekka Perä ei ole innostunut kommentoimaan julkisuudessa kaivoksen ongelmia.

Olisi hyvä, jos hän avaisi sanaisen arkkunsa, sillä yhtiön puheissa olisi silloin jotakin Perää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.