Obaman selkeä voitto auttaa

Mika Pesonen

Presidentti Barack Obaman selkeä vaalivoitto oli ehkä parasta, mitä osakemarkkinoiden kannalta Yhdysvaltain vaaleissa saattoi tapahtua. Jos voitto olisi ollut niukka, olisi republikaanileiri sytyttänyt juristiarmeijansa voimin sellaiset vastavalkeat, ettei voittajaa olisi julistettu vielä pitkään aikaan. Nyt Mitt Romney joutui nöyrtymään ja helistämään onnittelusoiton.

Demokraattien valta säilyi senaatissa ja republikaanien edustajainhuoneessa, mikä povaa takkuista lainsäädäntöä loppuvuodelle. Lakiesityksen pitää mennä samansisältöisenä niiden molempien läpi, kunnes presidentti saa sen allekirjoitettavakseen. Vielä takkuisempaa olisi ollut, jos presidentti olisi vaihtunut, sillä tällöin olisi vaihtunut myös lakeja valmisteleva virkamiehistö.

Obama otti jo vaalivoittopuheessaan hyvin sovittelevan asenteen. Sitä tarvitaan, sillä lehmipoikien maassa tullaan tekemään kovasti paljon lehmänkauppoja, jotta raharotko ja velkakatto saadaan hoidettua. Raharotko on ensi vuoden alussa uhkaava fiscal cliff, mikä veisi Yhdysvallat taantumaan ensi vuoden aikana. Kiire tulee, että molemmille osapuolille sopiva ratkaisu saadaan leivottua ennen vuoden vaihdetta.

Yleisen hokeman mukaan markkinat ovat aina oikeassa. Minusta ne ovat lähes aina väärässä. Annan makoisan esimerkin. Viime vuoden syyskuussa YIT ilmoitti, että sen Pietarissa rakentamien asuntojen sisäilmassa on liikaa ammoniakkia. Ammoniakin avulla alihankkija oli huolehtinut betonin juoksevuudesta myös pakkaskausina. Höyryt pelottivat sijoittajia ja lähinnä ulkomaisten sijoittajien voimin yhtiön osake paniikkimyytiin alas. YIT:n markkina-arvosta katosi muutamassa päivässä noin 200 miljoonan euron siivu.

Nyt tulostiedottamisen yhteydessä YIT ilmoitti, että kolme miljoonaa euroa riittää vahinkojen korjaamiseen. Sekin saatetaan saada vakuutusyhtiöiltä ja alihankkijoilta takaisin. Osakkeita myyneet olivat siis erittäin väärässä.

Outokumpu sai EU:lta luvan saattaa Inoxum-kauppa päätökseen. Ehtona on, että Outokumpu myy italialaisen Ternin terästehtaan kuuden kuukauden sisällä. Toivottavasti ostaja löytyy, muuten EU ottaa hoitaakseen Ternin myynnin. Niin ei saisi päästää tapahtumaan, sillä virkamies tuskin on paras asiantuntija terästehtaan myymisessä.

Outokummun osake nousi selvästi myyntiluvan julkistamisen alla ja sen jälkeen. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona, että kauppa saatetaan päätökseen lähipäivinä. Osakkeeseen saattaa tulla nousupainetta, sillä sitä on myyty paljon lyhyeksi. Se tarkoittaa, että sijoittaja myy osaketta, mitä ei omista toivoen sen arvonlaskua. Jos osake nousee, tulee keinottelijalle kiire ostaa osakkeet takaisin. Se tietysti nostaa osakkeen kurssia edelleen.

Sijoitus Invest 12-tapahtuma kokoaa Helsinkiin tulevana keskiviikkona ja torstaina kaikki itseään kunnioittavat sijoituspalveluiden kauppiaat. Perinteinen tapahtuma tarjoaa paljon tietoa, mutta myös turhaa tietoa. Suosittelen vierailua, mutta älä hurmaannu mihinkään tai kehenkään. Edes minuun, sillä olenhan siellä minäkin.

Kirjoittaja on strategi, salkunhoidosta vastaava johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.