Opiskelijoilla on asiaa

Tuomas Syrjä

Kun minut aikoinaan valittiin pienen lukion oppilaskuntaan, ei paikasta tarvinnut käydä kovaa kilpailua. Valituiksi tulivat ne, jotka olivat vähiten valintaansa vastaan. Oppilaskuntamme tärkein ja näkyvin tehtävä oli karkin myyminen välitunneilla.

Nyt nuo ajat ovat takana ja lukiokin jo suljettu vähäisten oppilasmäärien vuoksi. Oppilaskuntatoiminta on vaihtunut toimintaan opiskelijakunnassa ja karkin myyminen opiskelijoiden edunvalvontaan.

Yhä useammin kuulee keskustelua siitä, miten vaikea ihmisiä on saada sitoutumaan. Esimerkiksi pieniin järjestöihin ei tahdo löytyä toimijoita, jotka uhraisivat aikaansa järjestön tai sen ajamien asioiden eduksi. Sama keskustelu nousee säännöllisesti esille myös opiskelijajärjestöissä. Jotta opiskelijakunta ja sen tekemä työ kiinnostavat, tulee niillä olla merkitystä isommassa mittakaavassa. Pelkkä karkinmyynti ei houkuttele mukaan edes makeanhimoisimpia.

Meillä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOssa valittiin juuri ylintä päätäntävaltaa opiskelijakunnassa käyttävä edustajisto. Vaalien myötä sain ilokseni huomata, miten vaikuttaminen ja edunvalvonta kiinnostavat opiskelijoita yhä. Viime vuodesta kasvaneen ehdokasmäärän lisäksi vaalien äänestysprosentti (42) oli edellisvuoden tapaan korkea.

Myös ehdokasmäärään voidaan olla tyytyväisiä: 25 edustajistopaikkaa tavoitteli 53 ehdokasta yhdeksältä eri vaalilistalta. Valituista lähes puolet on uusia toimijoita. Heidän merkityksensä on suuri, sillä uudet ideat tulevat usein niiltä, jotka eivät ole tottuneet vanhaan tapaan hoitaa asioita.

Tällä hetkellä opiskelijoiden vaikuttamisinto JAMKOssa näyttää olevan hyvällä tasolla. Siellä se saadaan myös pysymään, kunhan toiminnalla on merkitystä. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijat tulevat kuulluksi kaupungin asioista päätettäessä.

Jyväskylän asukkaista noin kuudesosa on korkeakouluopiskelijoita. Opiskelijajärjestöt edustavat siis varsin isoa osaa kaupungin väestöstä. Kuuntelemalla opiskelijoita päättäjä kuuntelee isoa osaa asukkaista. Lisäksi monia opiskelijoiden ajamia asioita, kuten toimivaa joukkoliikennettä ja työpaikkojen säilymistä, arvostavat varmasti kaikki muutkin asukkaat.

Kirjoittaja on kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija, joka toimii opiskelijakunta JAMKOn edustajiston puheenjohtajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.