Oi Suomen nuoria

Juho Hämäläinen

Muutama oikeistopuolue kokoomuksen nimiin vannova ja äärioikealle kallellaan oleva nuorimies on päräyttänyt internetissä äskettäin typeryyksiä.

Ensin kokoomuksen Nuorten Liiton (nyt jo entinen) varapuheenjohtaja Saul Schubak oli Facebook-sivullaan viime viikolla sitä mieltä, että lapsilisä rohkaisee heikompaa ainesta lisääntymään rahankiilto silmissään. Uudenmaan Kokoomusnuoriin kuuluva 19-vuotias Aleksi Tolvanen taas kirjoitti heti perään Uuden Suomen blogissaan että lapsilisät ja kaikki muukin sosiaaliturva on poistettava.

Kauhea älämölöhän tästä nousi, kuten kaikki mediaa vähänkin seuranneet tietävät. Schubak päätyi jopa Ylen A-studion haastatteluun kommentoimaan argumentointiaan.

Emopuolueen edustajat kiiruhtivat kieltämään, ettei kokoomus suinkaan allekirjoita Schubakin mielipiteitä. Veikkaan kuitenkin, että puolueen oikealle kallellaan olevasta osasta löytyy varmasti samankaltaisia näkemyksiä. Niiden omistajat vain tajuavat pitää mölyt julkisesti mahassa.

 

Muistan, kuinka 20-vuotiaana harmittelin ensimmäisissä eduskuntavaaleissani äänestäessäni nuorten ehdokkaiden ja läpimenneiden kansanedustajien puutetta. Että miksei eduskunnassa ole juurikaan ikäisiäni päättämässä asioista. Seuraavissa vaaleissa neljä vuotta myöhemmin sama toistui.

Kolmannen kerran uurnalle raahustaessani vuonna 1999 olinkin jo 28-vuotias ja ikätovereita (Keski-Suomesta esimerkiksi Susanna Huovinen ja Petri Neittaanmäki) alkoi viimein ilmaantua Arkadianmäen lehtereille.

 

Enää en nuorisosiipeä eduskunnan lehtereille kaipaa. Schubakin ja Tolvasen kaltaisten märkäkorvien aivoituksia lukiessa alkaa toivoa, että eduskunta- ja kunnallisvaaliehdokkaille määriteltäisiin täysi-ikäisyyttä korkeampi alaikäraja. Harva 18–20-vuotias on ehtinyt vielä hankkia niin rotevaa perspektiiviä elämään, että olisi kelvollinen tekemään kaikki kansalaiset huomioonottavia päätöksiä.

Sanotaan se suoraan: aika moni parikymppinen on vielä ihan pihalla. Ja se on ihan jees, niin sitä kuuluu ollakin. Kyllä Siperia opettaa.

Elämme nykyisin nopean viestinnän määrittelemässä yhteiskunnassa. Saul Schubak sai siksi ensimmäisen oppituntinsa 2000-lukulaisesta julkisuudenhallinnasta. Jos olet mukana politiikassa, ovat kaikki ulostulot julkisia, tapahtuivatpa ne vaalitilaisuudessa tai Facebook-seinällä.

 

Sopii toivoa, että heikompiosaisia mieluusti monottavan kokoomuksen Nuorten Liiton nykyaktiivit heräävät todellisuuteen aikuistuttuaan ja ääriliberalismin tilalle astuu edes hieman humaanimpi maailmankatsomus.

Itse tosin veikkaan, että nämä tulevat kokoomusvaikuttajat oppivat vain kätkemään todelliset ajatuksensa. Se, jos mikä, on poliitikolle elintärkeä taito.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.